Boliden Bergsöe lägger ner sin odling av tilapia efter fyra år.

Boliden Bergsöe lägger ner sin odling av tilapia efter fyra år. Forto: Jonas Lundin/Arkiv

Slutsimmat på Boliden Bergsöe

Blyåtervinningsföretaget lägger ner fiskodling

LANDSKRONA. Sedan 2014 har det odlats fisk hos Boliden Bergsöe. Men under våren lägger företaget, som återvinner bly ur fordonsbatterier, ner sin odling av den tropiska fiskarten tilapia.

Av
Jonas Lundin

Fiskodlingsverksamheten, som går under namnet Ekofisk, har svårt att nå lönsamhet, enligt ett pressmeddelande. Ett annat problem är det tillstånds- och regelsystem som omger fiskodlingar. Under våren 2019 lägger Boliden Bergsöe ner sin fiskodling.

– Genom fiskodlingen har vi visat hur industriell symbios kan fungera i praktiken, samt hur en industri som Boliden på ett säkert sätt kan driva annan typ av produktion på ett sätt som möter de kvalitetskrav som ställs utifrån livsmedelssäkerhet och kvalitet, säger Linda Hallberg, affärsutvecklare för Ekofisk, i pressmeddelandet.

Fiskodlingen är byggd i syfte att tillvarata spillvärme från batteriåtervinningen. Odlingen har årligen gett cirka 2,4 ton tilapia.

– Trots att vi har goda förutsättningar med egna lokaler, fri spillvärme och hög industriell kunskap så är det svårt att skapa lönsamhet i en liten odling. Regelsystemet som omger den här typen av fiskodlingar kräver ytterligare kompetens. Sammantaget kräver fiskodlingen helt andra resurser än vår ordinarie verksamhet och därför har vi beslutat om avvecklingen, säger Fredrik Kanth, produktionschef Boliden Bergsöe, i pressmeddelandet.

Tilapia är en tropisk fiskart som är en av världens mest odlade arter globalt. Fisken från Ekofisk säljs hos Citygross, ett samarbete som fortsätter under avvecklingen.

Publicerad 11 January 2019 10:20