Det har varit många turer i Kaolin-ärendet genom åren. Det har varit uppe i Mark- och miljööverdomstolen tidigare, år 2000, då det blev avslag. När långköraren nu fortsätter så sker domstolsförhandlingarna på Hotel Öresund (till höger i collaget). Till vänster den gamla vulkanresten Jällabjär.

Det har varit många turer i Kaolin-ärendet genom åren. Det har varit uppe i Mark- och miljööverdomstolen tidigare, år 2000, då det blev avslag. När långköraren nu fortsätter så sker domstolsförhandlingarna på Hotel Öresund (till höger i collaget). Till vänster den gamla vulkanresten Jällabjär. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Snart ska mångåriga kaolinstriden upp i högre rätt

Den 29 januari börjar förhandlingarna på Hotel Öresund i Landskrona

LANDSKRONA. Det var nog många Röstånga- och Billingebor som drog en lättnadens suck för drygt ett år sedan. Då kom Mark- och miljödomstolens avslag på företaget Svenska kaolins ansökan om miljötillstånd för att bryta kaolin på Billinge fälad. Men om ett par månader ska ärendet upp i Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt. Själva förhandlingarna sker på hotell Öresund i Landskrona.

Det börjar tisdagen den 29 januari klockan 9 och håller på till och med fredagen den 1 februari. Förmiddagen på torsdagen den 31 januari ägnas åt ”syn i målet”, då domstolen samlas vid den södra parkeringen vid Jällabjär naturreservat klockan 9.

Publicerad 18 January 2019 09:00