I väntan på åklagarens beslut om åtal har en del av brotten som Karl-Erik Kruse (S) misstänks för gentemot kommunen preskriberats.

I väntan på åklagarens beslut om åtal har en del av brotten som Karl-Erik Kruse (S) misstänks för gentemot kommunen preskriberats. Foto: Jonas Lundin(Arkiv)/Svalövs kommun

I väntan på åtalsbeslut – misstankar preskriberas

SVALÖV. Både Svalövs kommun och Domstolsverket har polisanmält tidigare toppolitikern Karl-Erik Kruse (S). Polisens utredning är klar, men i väntan på åklagarens beslut om åtal har en del av brotten som han misstänks för gentemot kommunen preskriberats.

Av
Jonas Lundin

Det var under vintern 2017/2018 som Karl-Erik Kruse-gate började nystas upp. Mångårige toppolitikern hade vid ett antal tillfällen kört en av kommunens bilar till sitt statliga uppdrag på Förvaltningsrätten i Malmö och begärt ersättning därifrån för egen bil. En extern advokatutredning, kunde styrka att han använt kommunbilen vid 18 tillfällen under perioden 2015-2017. Utredningen menade att det skulle kunna handla om brott som bedrägeri (gentemot staten) och olovligt brukande (gentemot kommunen) och rekommenderade kommunen att polisanmäla Karl-Erik Kruse. Både Svalövs kommun och Domstolsverket gjorde detta.

I skrivande stund har det inte kommit något besked från åklagaren angående ett eventuellt åtal.

I väntan på det har en del av de brott som Karl-Erik Kruse misstänks för gentemot kommunen preskriberats. Det gäller brottet olovligt brukande, som har två års preskriptionstid. Där har misstänkta brott tidigare än 2017 preskriberats. Enligt den externa utredningen, så var det vid nio tillfällen som Karl-Erik Kruse använde kommunbilen under 2017. Även om några eventuella brott preskriberats så har kommunen fortfarande möjlighet att ställa skadeståndsanspråk i en civilrättslig process.

Längre preskriptionstid är det dock för de brott som Karl-Erik Kruse misstänks för gentemot staten, det vill säga bedrägeri. Där är det alltså fortfarande möjligt att väcka åtal.

Publicerad 21 January 2019 09:00