På söndag är det 74 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Då är det också Internationella minnesdagen för Förintelsens offer, något som uppmärksammas med en minnesstund i fullmäktigesalen i rådhuset.

På söndag är det 74 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Då är det också Internationella minnesdagen för Förintelsens offer, något som uppmärksammas med en minnesstund i fullmäktigesalen i rådhuset. Foto: Per Eeg-Olofsson

Samlingsstund i Rådhuset till minne av förintelseoffer

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. På söndag den 27 januari uppmärksammas Internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Så även i Landskrona. Mellan klockan 12 och 12.30 hålls en kort minnesstund i fullmäktigesalen i Rådhuset då kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt håller ett tal och elever från kulturskolan sjunger och spelar. Den 27 januari är det datum då det största av Nazitysklands förintelseläger, Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II), befriades av Röda armén 1945. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige då minnet av alla som mördades under Förintelsen, och de som överlevde fasorna, hedras.

Publicerad 21 January 2019 15:20