Kinas regering vill få bukt med den dåliga luftkvaliteten i städerna. Det gör att Alfdex nu kan bygga ut sin fabrik i Kina.

Kinas regering vill få bukt med den dåliga luftkvaliteten i städerna. Det gör att Alfdex nu kan bygga ut sin fabrik i Kina. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Strängare utsläppsregler bäddar för Alfdex-satsning i Kina

Fabrik byggs ut när en miljon lastbilar döms ut

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Den kinesiska marknaden, världens största, växer i stort sett varje år. Men motorn i den kinesiska ekonomin drivs till största delen av fossil energi, vilket skapar miljöproblem av enorma proportioner, till exempel att luftkvaliteten i städer som Peking periodvis är så dålig att myndigheterna går ut med varningar till medborgarna.

För att komma tillrätta med detta har det styrande kommunistpartiet beslutat om en åtgärdsplan ”Blue Sky Action Plan”. Och denna gör att Landskronabaserade Alfdex, som tillverkar separatorer för vevhusgaser, nu planerar en stor utbyggnad av sin fabrik i Kunshan, nära Shanghai. Från den 1 juni i år börjar nya utsläppsregler gälla i Kina, vilket gör att uppåt en miljon lastbilar inte uppfyller kraven. Efterfrågan blir därför stor på avgasreningsteknik som Alfdex, en order har redan lagts av Weichai, Kinas största tillverkare av motorer.

När fabriken i Kunshan är fullt utbyggd så kommer Alfdex produktionskapacitet nära fördubblas meddelar företaget. Verksamheten i Landskrona kommer dock inte påverkas av utbyggnaden i Kina, uppger vd Mats Ekeroth till Lokaltidningen. Som tidigare kommer fabriken i Kunshan leverera till den asiatiska marknaden medan den i Landskrona tillverkar för Europa och Nordamerika.

Publicerad 28 January 2019 11:23