Torkild Strandberg (L) är lokalpolitikern som fått röstsiffror hemma i Landskrona som rikspartiet bara kan drömma om. Han välkomnar att Jan Björklund lämnar över partiledarposten i november.

Torkild Strandberg (L) är lokalpolitikern som fått röstsiffror hemma i Landskrona som rikspartiet bara kan drömma om. Han välkomnar att Jan Björklund lämnar över partiledarposten i november. Foto: Liberalerna/Arkiv

”Inget beslut som förvånar mig”

Torkild Strandberg (L) om att Jan Björklund avgår som partiledare i höst

LANDSKRONA/SVALÖV.

Under onsdagen meddelade Liberalernas partiledare Jan Björklund att han inte ställer upp för omval när partiet håller landsmöte i november. Därmed är en epok på 12 år med Jan Björklund som partiledare slut för partiet som vid tillträdet hette Folkpartiet. Lokaltidningen har hört vad ledande liberaler i Landskrona och Svalöv har att säga om saken.

Av
Per Eeg-Olofsson

Torkild Strandberg (L) är sedan 2007 kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, som Liberalerna styr i en treklöver tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet. Vid valet i september stärktes hans och partiets ställning ytterligare i staden, partiet är nu inte bara det största syrande partiet utan även det största partiet i kommunen med 34 procent av rösterna. En unik position inom partiet, som med sina 5,5 procent i riksdagsvalet inte tillhörde vinnarna. Torkild Strandberg tillhör de Skåne-liberaler som inte dragit sig för att sticka ut hakan då och då, och kritisera partiledningen och Jan Björklund. Senast i november när Liberalernas partiledning beslutade att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister i en M+KD-regering. Han säger sig inte vara överraskad av dagens besked.

– Efter en lång partiledarkarriär är det inget beslut som förvånar mig att han väljer att sluta i detta läget. Jag tror han slitit länge med frågan om hur Sverige skulle få en regering och även om det inte blev den linje jag förespråkade är det något man får respektera, säger han till SVT Nyheter.

Som ett ”intressant namn” som ny partiledare pekar han ut före detta integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni.

Torbjörn Ekelund (L) är kommunalråd i Svalöv och ledamot i styrelsen för Liberalerna Skåne. Han kommenterar Jan Björklunds avgång så här:

– Jan har alltid varit en klok ledare och han fattar ytterligare ett klokt beslut nu. Vi har reformerat vår politik. Nu måste vi gå vidare och förnya även sändaren av den politiken och det har Jan förstått. Det här är ett väldigt klokt beslut för partiets skull, säger han.

Har ni i Skåneliberalerna någon favorit till efterträdare?

– Jag kan inte göra mig till tals för Skåneliberalerna. Vi har inte diskuterat den frågan. För min egen del så ser jag gärna personer som till exempel Mats Persson eller för den sakens skull Nyamko Sabuni. Bara där är två tunga namn som redan är etablerade.

Fotnot: Lokaltidningen har sökt Torkild Strandberg för ytterligare kommentarer. Artikeln uppdateras.

Publicerad 06 February 2019 17:09