Jasmine Wahlström, Josefine Sebring och Emma Sundberg leder ”För min skull”, en danskurs som ska motverka psykisk ohälsa hos unga tjejer.

Jasmine Wahlström, Josefine Sebring och Emma Sundberg leder ”För min skull”, en danskurs som ska motverka psykisk ohälsa hos unga tjejer. Foto: Privat

Dans ska stärka mer än bara muskler

Projektet ”För min skull” använder dans mot psykisk ohälsa hos unga tjejer

LANDSKRONA.

Dansövningar -fast utan krav på prestation eller att det ska se bra ut i spegeln. Och samtal och tillitsövningar. Med den kombinationen hjälper Landskrona dansstudio till att stärka självförtroendet hos tjejer mellan 13 och 17 år i projektet ”För min skull”.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det startade i höstas, och förra veckan var det första träffen för vårterminen med dansgruppen i ”För min skull” på Landskrona dansstudio på Ödmanssonsgatan. Under 12 träffar på måndagskvällar träffas tjejer i projektet som riktar sig till åldern 13-17 år.

- Det är 11 tjejer anmälda, den yngsta är faktiskt 11 år och den äldsta 19, men det funkar bra ändå, säger Josefine Sebring, som driver Landskrona dansstudio och är en av tre kursledare.

- Det som det går ut på hörs rätt mycket på namnet, tjejerna får dansa för sin egen skull. Det är utan krav på prestation eller att det ska se snyggt ut i en spegel, förklarar Josefine Sebring.

- Vi ska skapa en trygg miljö för rörelseglädje.

Vi ska skapa en trygg miljö för rörelseglädje.

Med hjälp av kuratorer, fritidsledare och annan pedagogisk personal har ordet spritts om kursen. Den är gratis och bekostas av Region Skåne inom en satsning mot psykisk ohälsa hos yngre.

Jasmine Wahlström och Emma Sundberg heter de andra två ledarna på kursen. Emma Sundberg har huvudansvaret för dansbiten medan Jasmine Wahlström har det för samtalsbiten. För det är inte bara danspass under träffarna.

- Vi utgår från en bok som heter ”Ta makten” som handlar om psykisk ohälsa. Och så tar vi övningar från boken och gör om till dansform, säger Emma Sundberg.

I passen ingår också tillitsövningar och avslappning i form av mindfullness. Och att kursen gör nytta märkte Josefine Sebring redan i höstas.

- Det var en tjej som sade efter ett pass att ”jag känner mig lugn här”, berättar hon och lägger handen över hjärtat.

- Det är något man kommer ihåg.

Kanske blir det en fortsättning på ”För min skull” även nästa termin, och då kanske i en annan form.

- Vi tittar på möjligheten att ha passen ute på skolor. Så man kan locka de som kanske inte riktigt vågar komma till dansstudion, säger Josefine Sebring.

Publicerad 06 February 2019 10:02