Det är runt 70 000 kvadratmeter mark i södra delen av Kronan som Midroc kan få köpoption på (se karta). Blir byggplanerna verklighet så får Landskrona ett andra logistikcenter, efter DSV:s som stod klart 2012.

Det är runt 70 000 kvadratmeter mark i södra delen av Kronan som Midroc kan få köpoption på (se karta). Blir byggplanerna verklighet så får Landskrona ett andra logistikcenter, efter DSV:s som stod klart 2012. Foto: Mostphotos/Google maps

Landskrona kan få ny logistikcentral vid E6

Kan betyda 100 jobb – men mycket är ännu osäkert

LANDSKRONA

. Bygg- och fastighetsbolaget Midroc vill köpa runt 70 000 kvadratmeter mark på verksamhetsområdet Kronan. Där planerar de att bygga en logistikcentral – bara någon kilometer från DSV på andra sidan E6.

Av
Per Eeg-Olofsson

Runt 17,5 miljoner kronor är prislappen för de cirka 70 000 kvadratmeter mark som Midroc eventuellt köper i södra delen av verksamhetsområdet Kronan, strax öster om E6, vid avfarten till väg 17 vid Landskrona.

Men affären är långt ifrån klar. Under måndagen godkände kommunstyrelsens arbetsutskott ett optionsavtal som ger Midroc ensamrätt på att köpa den marken till och med den 30 juni i år. Nu ska avtalet godkännas även av kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Blir det affär så har Midroc planer för att bygga ett logistikcenter där, fastighetsbolaget har nämligen skrivit på en avsiktsförklaring med en framtida hyresgäst i logistikbranschen. Vem den hyresgästen är vill dock inte Midrocs marknadschef Johan Svedström avslöja.

- Nej, vi har lovat vår partner att hålla det hemligt så länge det går, säger han.

Det finns dock lite han kan berätta om företaget som Midroc tecknat en avsiktsförklaring med.

- Det är en logistikspecialist som i sin tur gör upphandlingar för flera andra logistikföretag.

Här ligger marken på Kronan som Midroc nu har option på att köpa.

Här ligger marken på Kronan som Midroc nu har option på att köpa. Karta: Google maps/Lokaltidningen

Eftersom det ännu pågår förhandlingar både mellan Midroc och hyresgästen, och hyresgästen och dess partners så vågar inte Johan Svedström säga så mycket om hur stor investeringen kan bli i en framtida anläggning på Kronan.

- Det finns ingenting som är klart i detalj. Det beror helt på vilka avtal som sluts, om det behövs kyllager till exempel, och hur automatiserat ett lager ska vara.

Sedan 2012 ligger DSV, ett av Nordens största logistikcenter på andra sidan E6, bara någon kilometer fågelvägen. När det byggdes motsvarade det en investering på runt 700 miljoner kronor som gett kommunen ett 50-tal nya jobb. En eventuell framtida logistikanläggning på Kronan blir inte lika stor, bara byggnadsytan hos DSV är runt 100 000 kvadratmeter, jämfört med de 70 000 kvadratmeter tomt som Midroc nu alltså kan få option på att köpa.

-Vi räknar med minimum 10 000 kvadratmeter byggnadsyta, och mellan 50 och 100 arbetstillfällen, beroende på automatisering, säger Johan Svedström som tror att ett avtal med den framtida hyresgästen kan vara klart inom ett halvår.

Byggtiden för anläggningen uppskattar han till cirka ett år efter att avtal skrivits på.

Publicerad 06 February 2019 10:00