På sjunde våningen i Kvarnhuset i Svalöv träffas medlemmarna i The End och spelar varje torsdagskväll. Från vänster: Mats Olsson, Christian Lauritsen, Per Nilsson, Janne Hansen och Nils Ingvar Ekholm.

På sjunde våningen i Kvarnhuset i Svalöv träffas medlemmarna i The End och spelar varje torsdagskväll. Från vänster: Mats Olsson, Christian Lauritsen, Per Nilsson, Janne Hansen och Nils Ingvar Ekholm. Foto: Jonas Lundin

Kärleken till rock'n'roll blommar ut på sjunde våningen

Tiden går men Svalövsbandet The End består

SVALÖV. Rockbandet The End har spelat i 34 år. Varje torsdag träffas bandmedlemmarna på sjunde våningen i Kvarnhuset i Svalöv.

Av
Jonas Lundin

– Vi är fem, men det har skiftat lite under årens lopp, ett tag var vi sex och ett tag var vi fyra, säger Nils Ingvar Ekholm när vi kliver in i hissen i Kvarnhuset.

Han trycker på knappen för att åka upp till sjunde våningen. Det är här The End har sin kombinerade replokal och inspelningsstudio. En av deras skivor heter mycket riktigt A key to the seventh floor.

På bordet, som pryds av ett stort foto från en spelning med Svalövsbandet på Malmöfestivalen från mitten av 90-talet, ligger kassettband och cd-skivor.

– Här är ett litet alster av vad vi gjort genom åren. Vi har spelat in över hundra egna låtar, vi har tre riktiga CD-skivor. Vi startade när man gjorde kassettband och gav ut, säger Nils Ingvar Ekholm.

Namnet The End

Namnet The End"? ”Det måste varit från någon fräck film jag såg, logon i slutet”, säger Mats Olsson.

Bandet drog igång i februari 1985, men suget att spela ute har minskat med åren.

– Vi har inte spelat ute på några år. Ett tag spelade vi mycket på fester och bröllop och sådant, men nu har vi blivit mer studiomusiker, säger Nils Ingvar Ekholm.

Han hämtar en svart låda och öppnar den i knäet. Där inne finns en del skatter, bildligt talat, i form av kassettband.

– Det är inspelningar från en massa träningar, spelningar och allt möjligt. Embryon när vi spelat in låtar, när vi börjat öva på dem och testat, säger Nils Ingvar Ekholm.

Bandmedlemmarna har sina musikaliska rötter i hårdrocken från 70-talet, men har också en del 80-tals influenser. De nämner namn som Deep Purple, Kiss och Led Zeppelin.

Senaste plattan, Timeless Fairytales, från 2013, finns på Spotify. Även om det dök upp någon tusenlapp var från Stim, så är det inte för pengarna de spelar.

– Det är glädjen att spela. Finns inte den så blir det ju ingenting, säger Christian Lauritsen.

– Vi är kompisar. Det är ett sätt att träffas och umgås, lyssna på musik och spela musik, säger Nils Ingvar Ekholm.

Sångaren Janne Hansen grundade bandet tillsammans med Mats Olsson.

– Det är kärleken till rock'n'roll. Det är fortfarande roligt, säger han.

The End - bandmedlemmar:

Mats Olsson (gitarr)

Per Nilsson (keyboard)

Nils Ingvar Ekholm (bas)

Janne Hansen (sång, trummor)

Christian Lauritsen (trummor)

Publicerad 12 February 2019 10:00