Tony Johansson skriver politiska thrillers som utspelar sig i Landskrona med omnejd. På tisdag kommer han till stadsbiblioteket.

Tony Johansson skriver politiska thrillers som utspelar sig i Landskrona med omnejd. På tisdag kommer han till stadsbiblioteket. Foto: Per Wilkens

Redaktionen tipsar: nöjen i nordväst

Några aktuella kultur- och nöjeshändelser i nordvästskåne

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Symbolrik Halmstad-målare först ut på Pumphuset

Tomas Muller heter Halmstad-baserade konstnären som blir först ut när Pumphusets konsthall öppnar för våren lördagen den 16 februari. Thomas Muller, född 1960, var ursprungligen dekor- och väggmålare, något som kan anas i hans målningar. Själv säger han så här om sina verk: ”Jag försöker förverkliga stämningsbilder på mitt egna lite humoristiska och gåtfulla sätt. Fantasi, symbolik, tänkvärdhet och underfundighet är mina nyckelord när jag experimenterar fram mina verk.” Utställningen visas till och med den 31 mars.

När? Lördag 16 februari till och med söndag 31 mars, konsthallens öppettider.

Var? Pumphusets konsthall.

Text och föremål som sticker ut är inte ovanligt på Thomas Mullers dukar.

Text och föremål som sticker ut är inte ovanligt på Thomas Mullers dukar. Foto: thmuller.com

HELSINGBORG

Utställning om Astrid Lindgren som opinionsbildare

Hon är en nationalikon och hela Sveriges sagotant. En trygg röst i barndomen med inläsningar av Emil i Lönneberga och Pippi-böckerna exempelvis. Men Astrid Lindgren var inte bara Sveriges mest kända författare, utan även aktiv i samhällsdebatten. Som opinionsbildare tog hon ställning för djurskydd och mot kärnkraft. Hon drog unga nynazister i örat och gav finansminister Gunnar Sträng en knäpp på näsan med en satirisk saga, efter att hon fått betala 102 procent i marginalskatt. Det är den aspekten av människan Astrid Lindgren som Dunkers kulturhus nu belyser i nya utställningen #ingenlitenlort. Utställningen visas till och med den 14 mars.

När? 16 februari till och med 14 mars.

Var? Dunkers kulturhus, Helsingborg.

Dunkers nya utställning #ingenlitenlort handlar om Astrid Lindgren som opinionsbildare.

Dunkers nya utställning #ingenlitenlort handlar om Astrid Lindgren som opinionsbildare. Bild: Press

SVALÖV

Bygg lego eller piñata under vårvinterlovet

Sportlovet är här och därmed långa, härliga dagar att fylla med innehåll. Även i år ordnar Svalövs kommun några olika aktiviteter under lovet. På Svalövs bibliotek kan barn och unga titta på film vid två tillfällen, och dessutom på teater när Banditsagor kommer dit. Den som gillar pyssel kan göra smycken och nyckelringar på biblioteket – eller varför inte sin alldeles egentillverkade tvål? Den som vill skapa i ännu större skala kan ta sig till Helenborgshallen. Onsdagen den 20 februari finns där 100 kilo lego, två legoproffs och stationer med kluriga byggutmaningar. Under torsdagen är det istället mexikanska specialiteten piñata som man kan bygga, experten Henrik On leder byggandet.

När? 16 februari till och med 22 februari. Mer info på www.svalov.se-

Var? Svalövs bibliotek och Heleneborgshallen.

Torsdagen den 22 februari kan du prova att bygga din egen piñata på biblioteket.

Torsdagen den 22 februari kan du prova att bygga din egen piñata på biblioteket. Foto: Mostphotos

LANDSKRONA

Tony Johansson är deckarförfattare. Inte så ovanligt kanske, men Tony Johanssons böcker är politiska thrillers – som utspelar sig i Landskrona med omnejd. År 2014 kom ”Den tredje passageraren” och förra året kom uppföljaren ”Smugglaren”. Den som är nyfiken på Tony Johansson och hans författarskap kan ta sig till stadsbiblioteket på tisdag den 19 februari då han håller ett föredrag med titeln ”Landskrona som deckarstad”. Entré 30 kronor, fri entré för medlemmar i Bibliotekets vänner.

När? Tisdag 19 februari, klockan 18-19.

Var? Landskrona stadsbibliotek.

Publicerad 16 February 2019 11:30