Förra vårens studenter var de första att gå ut från Öresundsgymnasiet, efter att Allvar Gullstrand och Selma Lagerlöfgymnasierna 2017 slogs ihop. Där finns idag tio olika utbildningar: Barn och fritid, Bygg och anläggning, Ekonomi, El och energi, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap, Samhällsvetenskap 4 år, Teknik, Vård och omsorg samt Introduktionsprogram. Nästa år kan Thorengruppen starta tre nya yrkesprogram.

Förra vårens studenter var de första att gå ut från Öresundsgymnasiet, efter att Allvar Gullstrand och Selma Lagerlöfgymnasierna 2017 slogs ihop. Där finns idag tio olika utbildningar: Barn och fritid, Bygg och anläggning, Ekonomi, El och energi, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap, Samhällsvetenskap 4 år, Teknik, Vård och omsorg samt Introduktionsprogram. Nästa år kan Thorengruppen starta tre nya yrkesprogram. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Nytt friskolegymnasium kan komma till Landskrona

Har ansökt om att starta upp restauranglinje bland annat

LANDSKRONA.

Intresset för att gå på gymnasiet i Landskrona har varit vikande på senare år. Delvis som en konsekvens av det slogs stadens gymnasieskolor 2017 ihop till en: Öresundsgymnasiet. Men nu kan det bli fler alternativ i stan. Friskoleföretaget Thorengruppen har ansökt om att starta utbildningar läsåret 2020/2021.

Av
Per Eeg-Olofsson

I sin ansökan till Skolinspektionen, som är den myndighet som utfärdar tillstånd för att bedriva grundskole- och gymnasieutbildning, har Thorengruppen listat tre gymnasieprogram som skulle kunna starta i Landskrona: nationella handels- och administrationsprogrammet med inriktning handel och service, hotell- och turismprogrammet med inriktning hotell och konferens, restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering.

Det skulle kunna bli upp till 225 elever enligt ansökan.

Att starta gymnasieutbildning i Landskrona är inte helt och hållet Thorengruppens eget initiativ, utbildningspolitiker i staden har uppvaktat koncernen om detta.

- Det stämmer, säger Christina Rosenqvist, etableringsansvarig på Thorengruppen.

Det är dock företaget självt som kommit fram till att just dessa utbildningar kan passa berättar hon.

- Vi har tittat på tidigare antagningssiffror och befolkningsstatistik. Det är också så att Skolinspektionen inte ger tillstånd för att starta utbildningar som konkurrerar med sådana som redan finns på orten. Därför måste man satsa på sådana som inte redan finns.

Skulle det bli en ny restauranglinje i staden så blir det första gången sedan 2017. Då gick sista årskullen ut på kommunens eget restaurangprogram, efter att det inte haft någon intagning på två år.

Att antalet sökande till gymnasieutbildningarna i Landskrona sjunkit är inget som avskräcker Thorengruppen enligt Christina Rosenqvist.

- Vi är vana att vara en aktör på små orter, framförallt inom yrkesutbildningar där vi har specialistkompetens, säger hon.

Nu är ansökan inlämnad, men besked från Skolinspektionen kan dröja enligt Christina Rosenqvist.

- Under de senaste två åren har vi inte fått svar förrän i slutet av september, vilket är ganska sent för oss, säger hon.

Därför är det inte klart när utbildningarna startar – om de får tillstånd från Skolinspektionen.

- Det kan vara höstterminen 2020 eller höstterminen 2021, säger Christina Rosenqvist.

Lokaler är en annan fråga som måste lösas inför en eventuell utbildningsstart.

- Där har vi inget spår just nu, men vi har en duktig fastighetsavdelning med många kontakter, säger Christina Rosenqvist.

Thorengruppen

Thorengruppen är ett av Sveriges största utbildningsföretag med cirka 1800 anställda.

Företagsgruppens omsättning under 2016 var runt en miljard kronor.

I gruppen ingår till exempel Thoren Business School, Thoren Innovation School, Yrkesgymnasiet, Thoren Framtid och Avstar.

Bolaget startades 1999 av Raja Thorén.

Källa: thorengruppen.se

Publicerad 08 March 2019 14:31