Är det någon som definierar ordet eldsjälar så är det nog Jan-Åke ”Kola” Svensson och Gun-Britt Karlsson i Nattvandrarna. Under kvällar och helger, sex dagar i veckan, driver de fritidsgård/aktivitetshus på Månsabo i Svalöv. ”Vi vet att ungdomarna är tacksamma att de har en fritidsgård där de kan var och hänga på. Det är det som gör att man orkar med det, det som driver en”, säger Gun-Britt Karlsson.

Är det någon som definierar ordet eldsjälar så är det nog Jan-Åke ”Kola” Svensson och Gun-Britt Karlsson i Nattvandrarna. Under kvällar och helger, sex dagar i veckan, driver de fritidsgård/aktivitetshus på Månsabo i Svalöv. ”Vi vet att ungdomarna är tacksamma att de har en fritidsgård där de kan var och hänga på. Det är det som gör att man orkar med det, det som driver en”, säger Gun-Britt Karlsson. Foto: Jonas Lundin

”Det verkar som att kommunen inte bryr sig om oss egentligen”

Nattvandrarna efterlyser bättre kontakt med kommun och polis

SVALÖV. Bättre kontakt med Polisen och med kommunen. Det efterlyser eldsjälarna i ideella föreningen Nattvandrarna, som driver Fritidsgården på gamla Månsabo. ”Vi har sökt kontakt i 21 år med kommunen”, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson.

Av
Jonas Lundin

På bordet på fritidsgården i Månsabo ligger ett nummer av Lokaltidningen från oktober 2017: ”Växlar upp inför stökiga kvällar” lyder rubriken på förstasidan. Strax bredvid Skånska dagbladet från december samma år: ”Vakter sätts in för att få stopp på hotfulla ungdomsgäng”.

Hösten/vintern 2017, var det oroligt i Svalövs tätort och kommunen satte in väktare. Även Nattvandrarna steppade upp och var ute varje kväll oktober till och med januari.

– Det var full rulle hela tiden, säger Gun-Britt Karlsson.

Nattvandrarna hade väldigt bra kontakt med väktarna och stämde löpande av med dem.

– Men vi hade inte någon kontakt med Polisen. Inte mer än när de slutade vid fyra, halv fem, då såg vi när de gick hem. Sedan nämner man att de har gjort så mycket, säger Jan-Åke Kola Svensson.

– Men de nämner inte någonting om Nattvandrarna, fyller Gun-Britt Karlsson i.

– Det låter bara som att det är polis, kommunen och skolan som har jobbat med det, men det var vi som hade det mesta av det och det var vi som jobbade med väktarna.

De efterlyser bättre kontakt och engagemang från kommunen.

– När man ställer upp så mycket, så borde man få något litet tack. Vi har inte någon kontakt med vare sig polisen eller någon från kommunen. Den ende vi träffar från kommunen egentligen, det är vår fritidschef, Niklas Fonskov, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson som lovordar hans engagemang.

Han nämner ett möte i maj månad 2017, med folk från kommunen och Polisen. Då efterlyste nattvandrarna kontaktuppgifter som de kan använda om de till exempel möter en full ungdom på midsommar.

– Det är 2019, vi har inte fått ett svar ännu, säger Jan Åke ”Kola” Svensson.

– Det måste vara i kommunens intresse att man fångar upp det i tid.

Ett annat exempel på dålig kommunikation, enligt Jan-Åke Svensson, är i samband med att kommunen och vårdcentralen började bygga familjecentralen Guldkornet för ett par år sedan. Då fick nattvandrarna lämna ett klassrum, men när det skulle göra det, fick de inget besked på förrän i sista minuten. Dessutom var nödutgången igenbommad en dag när de kom.

Gun-Britt Karlsson visar en lista med de antalet besök på fritidsgården de senaste veckorna, uppdelade per vecka: 126, 169 och 161.

– Hade vi beslutat att lägga ner fritidsgården, så hade här inte funnits någonting för ungdomarna. Jag vill inte tänka tanken på hur det hade sett ut i byn då, säger Gun-Britt Karlsson, som gärna efterlyser fler nattvandrare.

Publicerad 13 March 2019 11:00