Olympiska brottaren Jenny Fransson berättade för elever på Säbyholms Montessoriskola om hur det är att tävla i OS – och om de olympiska idealen.

Olympiska brottaren Jenny Fransson berättade för elever på Säbyholms Montessoriskola om hur det är att tävla i OS – och om de olympiska idealen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Olympisk mästare mötte Säbyholmselever

Del av kampanjen Worldʼs Childrenʼs Prize

Sedan 2015 har Säbyholms Montessoriskola jobbat med organisationen Worldʼs Childrenʼs Prize. Men under fredagen var det första gången de hade en olympisk mästare på besök.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är brottaren Jenny Fransson som står i skolans matsal och berättar om OS för elever i årskurserna fyra till sex. Något hon vet en hel del om, eftersom hon har deltagit i tre stycken, och har siktet inställt på ett fjärde, i Japan nästa år.

- Att vara på OS handlar inte bara om att tävla och att vinna, säger hon till eleverna och berättar att idrotten har gett henne många vänner – en del av dem motståndare på brottningsmattan.

Att det moderna OS, som startade 1896, även på sätt och vis är ett projekt för fred och samförstånd mellan världens länder är något annat som Jenny Fransson berättar om.

Det är Sveriges olympiska kommitté som bett Jenny Fransson, som till vardags bor och tränar i Helsingborg, att komma till Säbyholms Montessoriskola. Nytt för i år är att kommittén samarbetar med Worldʼs Childrenʼs Prize ett projekt där Säbyholms Montessoriskola varit med sedan 2015. Det finns många andra skolor i Sverige som är med, i Landskrona är det även Albanoskolan till exempel.

Worldʼs Childrenʼs Prize-programmet går ut på att upplysa barn och unga om deras rättigheter och att ta upp frågor om miljö, demokrati, jämlikhet och jämställdhet. Mest känt är projektet kanske för det pris som årligen delas ut till någon som arbetat för barns rättigheter, efter att skolelever över hela världen fått lägga sin röst. Malala Yousafzai, som kämpar för flickors rätt att gå i skolan och som tagit emot Nobels fredspris, är kanske den mest kända vinnaren.

I år finns det tre kandidater att rösta på i den globala omröstningen den 13 april. Amelie Grenmyr i klass 6 har redan bestämt sig.

- Jag tror att jag vet vilken kandidat jag ska välja. Jag tror det blir Ashok från Indien, säger hon och syftar på Ashok Dyalshand som i över 40 år kämpat mot barnäktenskap och för flickors rättigheter.

Brottaren Jenny Fransson

- Född 1987 och uppvuxen i Öjebyn utanför Piteå-

- Har blivit svensk mästare 13 gånger.

- Bor och tränar i Helsingborg, men tävlar för gamla klubben Gällivare sportklubb.

- Bland de internationella priserna finns: VM-guld 2012, EM-brons 2008 och OS-brons 2016.

Publicerad 15 March 2019 15:19