Söndagen den 31 mars arrangerar Gert Nilsson, själv skivsamlare, en skivmässa på Folkets hus.

Söndagen den 31 mars arrangerar Gert Nilsson, själv skivsamlare, en skivmässa på Folkets hus. Foto: Adobe Stock/Privat

”Jag vill visa att vi kan här också”

Gert Nilsson ordnar skivmässa på Folkets hus

Hallå där…

Av
Per Eeg-Olofsson

…Gert Nilsson, Landskronabo sedan tre år som arrangerar en skivmässa på Folkets hus söndagen den 31 mars.

Hur kommer det sig att du arrangerar en skivmässa i Landskrona?

- För att jag tycker att man kan göra lite fler saker i Landskrona. Det är lite negativa vibbar och jag vill visa att vi kan här också. Det är lite kul, för att kommunen kommer stå på mässan och visa upp stan, och det tycker jag att man ska göra.

Hur många utställare är anmälda?

- Vi skulle kunna klämma in två utställare till, sedan är det stopp med bokningarna. Det ska ju vara trevligt och behagligt att röra sig på mässan också.

Vad tror du de har till försäljning?

- Det kommer ett antal större utställare som brukar åka utomlands för att köpa upp skivor. Jag skulle tro att de har med sig mycket från rockens och popens barndom, tidigt 60-tal när det gick från Tommy Steele till Beatles. En del tidiga Abba-saker tror jag det blir, och jag hoppas på en del tidiga grejer med Kim Larsen och Gasolin. Efter att han dog förra året tror jag det finns en efterfrågan.

Hur många skivor har du själv?

- Runt 400 vinylskivor – CD-skivorna räknar jag inte. Jag sålde av en del under den perioden då vinylskivan ansågs stendöd, men de där första skivorna man köpte, de gör man ju sig aldrig av med. Det är Rolling Stones, Beatles, The Kinks och annat man växte upp med. Det var ju modstrenden som gällde då, som jag också var en del av.

Vad gör du när du inte samlar på skivor?

- Jag är pensionär, flyttade till Landskrona lite av en slump efter pensionen. Innan dess var jag egenföretagare som fastighetsmäklare i 30 år.

Vinylskivan har lite av en comeback nu, det släpps en hel del ny musik på vinyl. Varför är det så tror du?

- Det har gått i vågor med vinylen. När CD:n kom så sa man att de skulle vara för evigt, men nu är de bortblåsta av Spotify och liknande. Jag tror att det kan vara kommersiella grunder helt enkelt, bolagen tjänar mer på att sälja en vinylskiva än på strömmad musik. Nu är det många unga som letar vår gamla musik på vinyl, och det är kul tycker jag.

Finns det något som du själv kommer leta efter under mässan?

- Jag ska låta det vara osagt om jag hinner med det. Men det är i så fall några väldigt tidiga Rolling Stones-grejer jag letar efter, och även några Queen-grejer.

Skivmässa på Folkets hus

När? Söndag 31 mars, klockan 11 till 15.

Var? Stora salen Folkets hus, Säbygatan 16.

Vad? Skivmässa med både svenska och internationella försäljare. Vinylskivor, kassettband, CD och DVD till försäljning. Entré: 20 kronor.

Publicerad 18 March 2019 09:33