”Väckarklocka” utspelar sig delvis i ett soprum där historiskt gods från nutid och dåtid finns i lådor och skåp. Foto: Klara G/Riksteatern

”Väckarklocka” utspelar sig delvis i ett soprum där historiskt gods från nutid och dåtid finns i lådor och skåp. Foto: Klara G/Riksteatern

Från rösträttskämpe till dubbel-tribute

Lokaltidningen tipsar om kommande nöjen

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Kvinnlig pionjär landar i nutiden i ny föreställning

”Om en rösträttskämpe från nittonhundratalet kom på besök i vår samtid, vad skulle du då vilja berätta för henne?” Den frågan ställer Riksteatern, och den är också grunden för föreställningen ”Väckarklocka” som spelas på Landskrona teater onsdagen den 20 mars. Rösträttskämpen i fråga är Elin Wägner (1882-1949), som även kan ges etiketterna författare, fredsaktivist, feminist och akademiledamot. ”Väckarklocka” är titeln på en debattbok från 1941 och en bas för föreställningen där Elin Wägner ger sig ut i dagens Sverige på jakt efter svar i frågor som fortfarande är aktuella, 100 år efter att riksdagen tog beslut om kvinnlig rösträtt. Föreställningen är två timmar och 30 minuter inklusive paus, biljetter kostar 250 kronor och köps på tickster.com.

När? Onsdag 20 mars, klockan 19 till 21.

Var? Landskrona teater.

Fram till hösten 2015 kunde skolelever och andra göra tidsresor på gården Olivedal. Här syns Leopold Falk och Minna Bergqvist, som i maj 2015 gick på Parkskolan i Teckomatorp, som ”Truls” och ”Agata”.

Fram till hösten 2015 kunde skolelever och andra göra tidsresor på gården Olivedal. Här syns Leopold Falk och Minna Bergqvist, som i maj 2015 gick på Parkskolan i Teckomatorp, som ”Truls” och ”Agata”. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

SVALÖV

En tidsresa i biomörkret med föreningen Olivedal år 1880

Fram till hösten 2015 ordnade kulturföreningen Olivedal år 1880 ”tidsresor” för skolklasser och andra på gården med samma namn utanför Teckomatorp. Där kunde besökaren pröva på livet på den skånska landsbygden, så som det kunde te sig just året 1880. Den verksamheten har upphört, eftersom föreningen inte längre har tillgång till gården. Men föreningen finns kvar, och det gör även en film som spelades in på gården under 2006 till 2008. Den följer ett år på gården, så som det var i ett jordbruk på 1800-talet med årstidsväxlingar och olika arbetsuppgifter. Tisdagen den 19 mars visas den filmen på Svalövs bibliotek, efter visningen berättar Marika Jardert mer och svarar på frågor. Hon är föreningens ordförande, etnolog och före detta fritidsledare, och kommer berätta om de 25 år då föreningen ordnade tidsresor på gården. Fritt inträde.

När? Tisdag 19 mars, klockan 17.

Var? Svalövs bibliotek, Svalegatan.

Både Peps och ”The Boss” hyllas på The Tivoli nästa helg.

Både Peps och ”The Boss” hyllas på The Tivoli nästa helg. Foto: Press

HELSINGBORG

Bossen och skånsk reggae-pionjär hyllas på The Tivoli

Peps Persson måste sägas vara ett unikum i svensk musikhistoria, som den musiker som inte bara tagit reggaen till Sverige, utan även skapat sitt eget, alldeles speciella uttryck inom den. Dessutom en hejare på munspel, oavsett om kompet är inom rock, blues eller reggae. När det åtta man starka tributebandet Balthazaar hyllar föregångaren så är det med fokus på det som, möjligtvis, skulle kunna kallas progg. Peps musik låter sig inte enkelt placeras i fack. Det är låtar som Hög standard, Spela för livet och Främmande. Men även på Peps covers på Edvard Perssons schlagers, som Bott vid en landsväg. Biljetter kostar 150 kronor och köps på tickster.com.

Munspel spelar även den bredbenta arbetarklassrockens apostel nummer ett, Bruce Springsteen. Världsberömd överallt, men kanske särskilt i Sverige, ett land som ofta funnits med i turnéplanerna. Dock inte under 1978 års turné, Wings for Wheels, som inte kom till Europa. Så här 40 år senare hyllas denna av tributebandet som heter just Wings for Wheels under en fyra timmar lång spelning på The Tivoli. Biljetter kostar 195 kronor (560 med buffé) och köps via tickster.com.

När? Peps-tribute: fredag 22 mars, klockan 20-00. Springsteen-tribute: lördag 23 mars, klockan 20-00.

Var? The Tivoli, Köpenhamnskajen 1 Helsingborg.

På torsdag kommer konstnären Elizabeth Tyler till biblioteket för att prata om sitt liv och sin konst.

På torsdag kommer konstnären Elizabeth Tyler till biblioteket för att prata om sitt liv och sin konst. Foto: Håkan Karlsson/Landskrona Direkt

LANDSKRONA

Vattenmästare pratar om sin konst på stadsbiblioteket

Det är nog ingen överdrift att säga att vatten är centralt för Borstahusenbon Elizabeth Tyler. Som yrkesverksam konstnär i fyra decennier är det ofta vatten, dess skiftningar, rörelse och blänk som hamnar på akvarellpappret. En mindre känd sida av konstnären är kan hända att ensamsegling varit en fritidssysselsättning genom en stor del av livet. Torsdagen den 21 mars berättar Elizabeth Tyler om sitt liv och sitt konstnärskap på stadsbiblioteket. Inträde 30 kronor, medlemmar i Bibliotekets vänner går in gratis.

När? Torsdag 21 mars, klockan 18 till 19.

Var? Stadsbiblioteket.

Publicerad 18 March 2019 10:48