Ebba Nielsen är en av de cirka 65 barn som varje vecka kommer till gamla ridakolan i Ask.

Ebba Nielsen är en av de cirka 65 barn som varje vecka kommer till gamla ridakolan i Ask. Foto: Jonas Lundin

Nu finns det en ridskola i Svalövs kommun igen

Full aktivitet i gamla ridskolan i Ask med ny förening

ASK. Åter sjuder verksamheten på gamla ridskolan i Ask. Här finns nu nybildade Söderåsens ryttarsällskap och kommunens enda ridskola.

Av
Jonas Lundin

Det är torsdagskväll i stallet. Kusinerna Linnea Roemmelt och Nellie Björk dyker upp med sina respektive mammor Christel och Lina.

– Vi började efter sommaren, i höstas, så det är andra terminen. Det pratas inte mycket annat nu än hästar, säger Christel Roemmelt, mamma till Linnea.

Nellie Björk, sju år, har ridit lika länge som sin kusin.

På en whiteboardtavla står det vilken häst de ska ha för dagen. De går för att göra i ordning dem, borsta och rykta inför ridlektionen. Ett par unga hästskötare har kommit efter skolan och börjat fixa till dem. En av dem är Isabelle Nielsen som står och gör en fläta på Walle. Mamma Tina är suppleant i den nya styrelsen.

– Våra barn hade inte kunnat rida om det inte funnits ridskola, säger Tina Nielsen, som bor inne i Svalöv.

En fördel med ridskola, jämfört med en ryttarförening, kan vara att man inte behöver ha en egen häst för att få rida.

- Här kommer man och rider sin lektion på ridskolans hästar och sedan åker man hem igen. På de andra ridföreningarna som finns har du egen häst och deltar i deras organiserade träningar, säger Cecilia Forsberg, ridlärare som driver verksamheten.

Hon är anlitad av den nya föreningen Söderåsens ryttarsällskap.

– Föreningen gör så att vi kan hyra stallet och ridhuset. Om man inte är en förening så kan man inte vara ansluten till Svenska ridsportsförbundet. Det vill vi vara för att kunna ta del av allt de har att erbjuda med till exempel utbildningar. Barnen blir då också försäkrade, säger hon.

Cecilia Forsberg, som driver verksamheten och Tina Nielsen, suppleant i den nya föreningena styrelse och mamma till två av föreningens ryttare.

Cecilia Forsberg, som driver verksamheten och Tina Nielsen, suppleant i den nya föreningena styrelse och mamma till två av föreningens ryttare. Foto: Jonas Lundin

Det var år 2013 som hon startade Söderåsens Ponnytroll, då med tre små shetlandsponnyer. Först var det som ett slags turridning med ponny för små barn, med utgångspunkt från sin egen gård.

- Förfrågningar kom ju. När man ridit ett par gånger så var man sugen på att börja på ridskola. Svalövs kommun har inte haft någon ridskola på ganska många år, säger Cecilia Forsberg.

Här finns idag 13 hästar, varav tre storhästar, ungefär 65 barn kommer varje vecka.

I höstas startade ridskoleverksamhet i den gamla ridskolan i Ask, nu alltså i samarbete med pinfärska föreningen Söderåsens ryttarsällskap. Det ger inte bara kommunikationsmässiga fördelar jämfört med tidigare.

– När vi flyttade hit, så kunde vi skaffa fler ponnyer, vi kunde hålla i gång ridskolan även den tråkiga delen av året. Innan hade jag bara utomhusridbana. Här har vi ju ridhus så vi har tak över huvudet, säger Cecilia Forsberg innan hon leder den första gruppen genom leran och regnet till ridhuset bara en bit bort.

Där får barnen till exempel lära sig att skritta och ridriktning.

– Rida, säger femåriga Linnea Roemmelt om vad som är roligast.

Det finns också planer på att starta verksamhet för vuxna.

Linnea Roemmelt, som bor i Saxtorpsskogen, gillar att rida på ridskolan Ask.

Linnea Roemmelt, som bor i Saxtorpsskogen, gillar att rida på ridskolan Ask. Foto: Jonas Lundin

Publicerad 18 March 2019 10:15