Citodon är ett smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol och kodein. Kodein är beroendeframkallande och därför är Citodon receptbelagt.

Citodon är ett smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol och kodein. Kodein är beroendeframkallande och därför är Citodon receptbelagt. Foto: Wikimedia Commons

Receptbelagd smärtmedicin utbytt mot Alvedon

Mystiska bytet mycket skickligt genomfört

LANDSKRONA.

När Landskronabon Elsa Persson märkte att hennes receptbelagda värktabletter Citodon inte hjälpte synade hon dem noga. Då upptäckte hon att pillren som fanns i Citodonkartan var vanliga Alvedon. Någon hade på noggrant sätt bytt ut dem.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är Landskronaposten/HD som rapporterar om det ovanliga tablettbytet, som Elsa Persson själv upptäckte.

- Det stod ”Alvedon” på dem, det var så jag upptäckte det, säger hon till tidningen.

Efter att ha upptäckt att någon försiktigt skurit hål i plastbubblorna som omger varje tablett tog hon tillbaka kartan till apoteket på Östergatan där de hämtats ut. En misstanke om att det eventuellt kunde vara någon inom hemtjänsten som bytt ut tabletterna kunde snabbt avfärdas – Elsa Persson har nämligen ingen hemtjänst.

Nu är tablettkartan reklamerad hos tillverkaren Recipharm av apoteket. Även där bekräftar man att tablettbytet är skickligt genomfört.

- Vi var tre farmaceuter som tittade och vi kunde inte se något fel, säger apotekschefen Maria Juhl till Landskronaposten/HD.

Hon berättar även att det inte finns något kvar i butikens lager av citodonaskarna som kom med samma sändning som den Elsa Persson hämtat ut.

Moderbolaget till tillverkaren Recipharm, Karo Pharma, uppger nu via sin vd Peter Blom att bolaget påbörjat en egen undersökning där alla steg i kedjan ska undersökas. Läkemedelsverket har informerats om händelsen.

Publicerad 22 March 2019 10:30