Gunnar Bengtsson (S) har suttit i Svabo:s styrelse i 26 år, varav cirka 15 år som ordförande. Men i maj lämnar han över till centerpartisten Johan Wigrup. På torsdagen kunde de tillsammans med André Saxbo, projektledare på JSB, ta första spadtaget till nybygget vid Ryttaregatan.

Gunnar Bengtsson (S) har suttit i Svabo:s styrelse i 26 år, varav cirka 15 år som ordförande. Men i maj lämnar han över till centerpartisten Johan Wigrup. På torsdagen kunde de tillsammans med André Saxbo, projektledare på JSB, ta första spadtaget till nybygget vid Ryttaregatan. Foto: Jonas Lundin

Svabo tog första spadtaget på Ryttaregatan

Var hyrorna hamnar beror på vårbudgeten

SVALÖV. Under torsdagen tog representanter för AB Svalövsbostäder det första spadtaget till ett nytt fyravåningshus vid Ryttaregatan i Svalöv. Men frågan är hur höga hyrorna blir. Det hänger på om de slopade investeringsstöden gör comeback i regeringens vårbudget eller inte.

Av
Jonas Lundin

Det var i december som Sveriges riksdag röstade igenom en M/KD-budget. I den budgeten slopades stödet till byggande av hyreslägenheter och lägenheter för studenter. Nu har vi en nygammal regering med S/MP och frågan är vad som händer med de investeringsstöden.

I en söndagsintervju i Ekot nyligen, så flaggade bostadsminister Per Bolund (MP) för att regeringen återinför investeringsstödet för bostäder redan i vårbudgeten.

– Vår nya bostadsminister har sagt att i vårbudgeten kommer de försöka få igenom att de som hade ansökt komplett före årsskiftet, ska få påfyllning, så att de ska få beviljat sina ansökningar, säger Robert Johansen, vd för Svabo.

Men än har inte bolaget fått besked.

Det är i högsta grad intressant för de Svalövsbor som vill bosätta sig i någon av de 16 lägenheterna i det fyravåningshus som Svabo nu börjat bygga vid Ryttaregatan i Svalöv. Får inte Svabo investeringsstödet så lär hyrorna där bli cirka 500-600 kronor dyrare än först tänkt.

Man kan jämföra med Södra Solhemsgatan i Teckomatorp. Där fick Svabo ett statligt stöd på cirka 4,6 miljoner kronor. Det sökta stödet för Ryttaregatan ligger i ungefär samma härad.

Från början så räknade bolaget med hyror på cirka 7700 kronor per månad för en tvåa och ungefär 8900 kronor per månad för en trea. Får företaget inget investeringsstöd kommer hyrorna troligtvis landa på cirka 8200 kronor per månad för en tvåa och 9500 kronor för en trea, berättar Robert Johansen, vd på Svabo.

Han poängterar dock att de siffrorna är uppskattningar och inte diskuterats med vare sig styrelsen eller Hyresgästföreningen än.

SVabo:s mångårige ordförande, Gunnar Bengtsson (S), är hoppfull att de ska få investeringsstödet.

– Vi hoppas att det går hem, säger han, strax innan han är med och tar det som är hans politiska karriärs sista ”första spadtag”.

I slutet av maj tar Johan Wigrup (C) över som ordförande i kommunägda bolaget Svabos styrelse. För honom var torsdagens första spadtag premiär.

– Jag jobbar med spadar på dagarna, så det var inte så stor skillnad, men jag har aldrig hållit i en sådan trearmad guldfärgad skyffel innan, säger Johan Wigrup som annars jobbar som anläggare på Peab.

Inflyttning i fyravåningshuset på Ryttaregatan beräknas till mitten av januari.

Huset kommer se ut ungefär som det som Svabo byggt på gamla Pressbyråtomten, bara en bit bort. En skillnad kommer att bli solpanelerna på 220 kvadratmeter som kommer täcka halva taket. Men för det krävs beviljat investeringsstöd, annars blir det inga solpaneler.

Publicerad 22 March 2019 09:40