"Man får inte rycka för då tar det i slidan", säger Stig Lampa och liksom "vickar" kniven ur slidan. Foto: Per Eeg-Olofsson

Stig Lampa hämtar inspirationen norrifrån

Ställer ut sitt knivhantverk på mässa på Hanksville Farm

TECKOMATORP. Stig Lampa från Teckomatorp gör handsmidda bruksknivar, av Norrlandsmodell, för jakt och fiske. Han är en av de hantverkare som ställer ut på Hanksville Farm på annandag påsk den 22 april.

Av
Jonas Lundin

På köksbordet ligger ett tiotal färdiga knivar, av norrländskt snitt. Skaften är av olika träslag, som masurbjörk, valnöt, björkvril, körsbär och rönn. De är för jakt och fiske och har stabila grepp.

– Det är bruksknivar. Ska du flå ett djur, till exempel en älg, så får inte kniven snurra, för det är ju blod och grejer, säger Stig Lampa, som själv jagat mycket i sina dagar.

På slidorna finns bland annat en hjort, något som blivit hans signum genom åren.

Knivbladen i Stig Lampas knivar är i handsmitt kolstål från Finland. Till knivskaften använder han bland annat masurbjörk, körsbärsrot, vril och rönn.

Knivbladen i Stig Lampas knivar är i handsmitt kolstål från Finland. Till knivskaften använder han bland annat masurbjörk, körsbärsrot, vril och rönn. Foto: Per Eeg-Olofsson

Även om Stig Lampa är Teckomatorpare sedan slutet på 60-talet, så kommer han ursprungligen från byn Kainulasjärvi i Pajala kommun, en 18,5 timmar lång bilresa från Landskrona, enligt Google Maps.

Det var arbetslöshet som tog honom till de sydligare breddgraderna. Stig Lampa förlorade jobbet i skogen efter att en major, med ett horn i sidan till Stig, tvingade honom att göra repmånad bara en månad efter muck. En arbetsförmedlare sa att det fanns jobb på varvet i Landskrona. Då var året 1963 och Stig Lampa var 21 år gammal.

– Jag kom till Gällivare. Det var ett nattåg. Jag gick och la mig och vaknade i Landskrona, säger han.

Mycket riktigt fick han jobb på varvet. Det var här i Landskrona som grabben från Norrland mötte en flicka, inte från Backafall, utan från Borstahusen, sedermera hustrun June. Hur de träffades i samband med Landskronas 550-års jubileum sommaren 1963, är en kär historia, som June berättar.

– Jag hade inte haft körkort så länge. När vi kom körandes vid Kasernplan och skulle svänga, så kom det tre killar och de vinkade. Jag hade inte tänkt att titta på dem, för jag skulle svänga, så jag stannade lite längre bort och så vevade jag ner rutan och sa: ”Tog ni fel?” Det var ju inga som vi kände. Svaret blev: ”Nåja, det duger ju”, säger hon.

Och det gjorde det. De blev tillsammans och efter några år i Landskrona flyttade Stig och June till Teckomatorp. Mestadelen av yrkeslivet har Stig Lampa jobbat med rör inom VVS-branschen. Det är först efter pensioneringen för tolv år sedan som han börjat med att göra knivar.

I källaren står en gammal symaskin men när det gäller att sy läderslidorna till knivarna måste det göras för hand.

I källaren står en gammal symaskin men när det gäller att sy läderslidorna till knivarna måste det göras för hand. Foto: Per Eeg-Olofsson

Där är farbror Ture en stor inspirationskälla. Som liten grabb var Stig ofta hos honom på sågverket och var ”i vägen”.

– Jag var nyfiken och jag var alltid hos honom och tittade när han gjorde knivar. Han gjorde det snabbt och fint, säger Stig Lampa.

Han går före ner i källaren där han har sin knivverkstad. En kniv med vrilskaft kan ta två dagar att göra, berättar han. Liksom allt hantverksarbete ger det en inte så hög timpenning.

– Det är en hobby också, jag kan inte vara still, säger han.

Förutom mässan på Hanksville Farm, så ska Stig Lampa ställa ut på en hantverksmässa den 1 juni på Ängslyckans äldreboende och senare på en skördefest på Söderåsen.

”Det är en returare”, säger Stig Lampa och syftar på de lite osymmetriska hornen på en kronhjort han skjutit vid Axelvold.

”Det är en returare”, säger Stig Lampa och syftar på de lite osymmetriska hornen på en kronhjort han skjutit vid Axelvold. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hantverksutställning på Hanksville Farm

Den 22 april klockan 11-16.

Bland annat kommer det bli möjlighet att titta på silversmide, luffarslöjd, textilhantverk, pappershantverk och knivtillverkning. Om vädret är bra kommer det finns möjlighet att titta på motorcyklar som står uppställda på innergården.

I ladan kommer det vara en liten loppis och under hela evenemanget är cafét öppet.

Publicerad 11 April 2019 09:15