Foto från föreställningen ”DNA” som Fridhems teatertvåor ätter upp. (obs, bilden är beskuren).

Foto från föreställningen ”DNA” som Fridhems teatertvåor ätter upp. (obs, bilden är beskuren). Foto: Mir M. Saber.

I pjäsen DNA är till och med skogslukten äkta

Fridhems teatertvåor sätter upp sina slutproduktioner

SVALÖV. Den som kommer för att titta på pjäsen DNA som sätts upp av Fridhems teatertvåor, möts inte bara av äkta skådespeleri, utan också av äkta skogslukt. Med sig på scen har de 800 liter torv.

Av
Jonas Lundin

Eleverna på teaterlinjen på Fridhems folkhögskola gör just nu sina slutproduktioner. Det är två pjäser om mobbning, brott, och gruppdynamik: ”People Respect Me Now”, av Paula Stenström Öhman, och ”DNA” av Dennis Kelly. Att det blev en liknande tematik på båda pjäserna var lite av en slump, berättar Fredric Iversen, producent och skådespelare i föreställningen som heter DNA.

– När vi skulle välja pjäser så fick vi i uppgift att alla elever skulle pitcha en pjäs var. Vi fick rösta bland de vi tyckte var mest intressanta. När de väl valdes så insåg vi hur lika de var, säger Fredric Iversen.

I DNA får publiken följa ett ungdomsgäng där allt går överstyr och i People Respect Me Now ges en inblick i samhället runt om Stensjöskolan där flera grova brott begås.

Föreställningarna spelas i teaterhuset på Fridhem, men kommer också turnera med dem till Stenkrossen i Lund och Bastionen i Malmö.

– Vi har turnerat lite grand med barnprojekt men det är bara för olika grundskolor. Det ska bli jättekul att få spela på teatrar, både Bastionen och Stenkrossen, säger Fredrik Iversen.

Då måste de rigga på och av föreställningarna, med allt vad det innebär i fråga om scenografi, ljus, kostym och andra arbetsuppgifter. Till pjäsen DNA har de med sig 800 liter torv, som de bokstavligen spelar på.

– Det skapar en lukt till och med. Det känns när man går in i teatersalen och vi har riggat upp hela vår scenografi, så känns det lite grand som att komma in i en skog. Det är väldigt härligt, säger Fredric Iversen.

– Det var någon i vår grupp som ganska tidigt i processen slängde ut idén: Vore det inte häftigt att vi spelar på torv. Hela pjäsen utspelar sig på endast tre platser: en skog, en gata och en äng. Många av gruppscenerna tar plats i en skog. Vi funderade på hur man kunde skapa en autentisk miljö, fast ändå behålla ett slags abstrakt känsla, säger Fredric Iversen.

Själv vill han syssla med både teater och film i framtiden.

– Det som varit så bra med Fridhem tycker jag, är att det är ju främst teater, men det är också mycket film. Vi har haft många samarbeten med filmlinjen och haft flera block med filminspelning och filmskådespeleri och olika workshops. Jag har verkligen fått upp intresset för både och.

Fridhems Folkhögskolas Teaterhus, Svalöv

Den 2 maj, premiär

Kl. 10:30 People Respect Me Now

Kl. 13:30 DNA

Kl. 19 People Respect Me Now

Den 3 maj

Kl. 10:30 DNA

Kl. 13:30 People Respect Me Now

Kl. 19 DNA

Bastionen, Malmö

Den 6 maj

Kl. 14 People Respect Me Now

Kl. 19 People Respect Me Now

Den 7 maj

Kl. 14 DNA

Kl. 19 DNA

Stenkrossen, Lund

Den 8 maj

Kl. 14 People Respect Me Now

Kl. 19 People Respect Me Now

Den 9 maj

Kl. 14 DNA

Kl. 19 DNA

Föreställningsinfo:

Föreställningarna är gratis och kommer spelas för både skolor och allmänheten. Biljettbokning sker via bokningfridhem@gmail.com, fri entré.

Publicerad 18 April 2019 09:30