Stor yta. Kim Berkhuizen ställer ut på tusen kvadratmeter i den gamla gympasalen i Tyghuset under påsken.

Stor yta. Kim Berkhuizen ställer ut på tusen kvadratmeter i den gamla gympasalen i Tyghuset under påsken. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kim Berkhuizen tar plats på tusen kvadrat

Har pop up-utställning i Tyghuset under påsken

LANDSKRONA. Kim Berkhuizen är konstnären som kan konsten att kombinera det politiska med det kommersiella. Under påsken fyller han ut tusen kvadratmeter i Exercishallen i Tyghuset.

Av
Jonas Lundin

– Allting här inne ser ju lite mindre ut än vad det egentligen är, säger Kim Berkhuizen.

Den gamla gympasalens tusen kvadratmeter ger onekligen en del utställningsyta. Det är här som Landskronakonstnären smäller upp en pop-up utställning under fyra påskdagar, 42 verk i olika storlekar, från 24 gånger 30 centimeter till tavlor som är två gånger tre meter.

– Jag tänkte prova och flyga med drönare för att se om jag kan fånga utställningen, säger Kim Berkhuizen.

Lite soft funkmusik strilar ut i det stora rummet, passande för ett ”vardagsrum” som han skapat med ett par fåtöljer, en soffa och ett kylskåp, fördolt till högtalare.

Det abstrakta öppnar upp för olika tolkningar, något som Landskronakonstnären Kim Berkhuizen gillar.

Det abstrakta öppnar upp för olika tolkningar, något som Landskronakonstnären Kim Berkhuizen gillar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det var omkring år 2010 som Kim Berkhuizen började med konst.

– Jag började måla när jag flyttade ner från Göteborg. Då skulle vi fylla väggarna i ett nyrenoverat hus i Häljarp och då tänkte jag att då kan jag måla själv istället. Morfar var konstnär och mamma är väldigt kreativ, säger Kim Berkhuizen.

En resväska, som står bredvid soffan, för tankarna till resor. Även om han är Landskronapåg, uppväxt i ett kollektivhus på Öresundsgatan, så har han bott ”lite överallt” i världen som Malmö, Göteborg, norska Ålesund, Spanien och i New York.

Nu är Kim Berkhuizen sedan några år tillbaka i Landskrona, ateljén finns på Fröfabriken vid Österleden. Han behöver närheten till havet och varje morgon tar han en promenad från hemmet i centrum ut till Borstahusen och tillbaka.

I Landskrona är han bland annat känd för sin konstkupp för ett par år sedan då han placerade ett par mindre pingviner i vattnen i Landskrona, som ett slags klimatprotest, ”Climate Refugees”.

– Jag kände också att Landskrona behövde lite mer offentlig konst. Allting måste inte bara vara en staty som står för evigt utan det kan vara tillfällig konst också. De små gjorde jag själv. Den stora pingvinen gjorde jag för Floating Art Festival i Helsingborg. De hade sett pingvinen så de ville att jag skulle göra den i Helsingborg också.

Hans konst är uteslutande abstrakt, det är akrylfärg, spray och spackel, flera av dem med starka färger.

– Det var ett tag där jag hade mycket ångest. Då hjälpte färgen mig att bli lite gladare. Det är därför jag inte gjort så många svart-vita verk heller. De svart-vita blir oftast lite mörkare i uttrycket, säger Kim Berkhuizen.

Det var så sent som 2010 Kim Berkhuizen började med konst. Nu är han etablerad konstnär.

Det var så sent som 2010 Kim Berkhuizen började med konst. Nu är han etablerad konstnär. Foto: Per Eeg-Olofsson

Flera av tavlorna har linjerna i sig som liksom bryter av. Det är något som följt honom från början av hans konstskapande.

– I kontrasten till det här böljande abstrakta så gillar jag när det är ordning och reda också, säger Kim Berkhuizen.

Som New York, ett av de ställen där han bott.

– Kollar du på Manhattan uppifrån, så är det också någon typ av ordning i det, som jag också tycker är coolt, säger han.

Längst bort hänger några av de större tavlorna. Några har ett inslag av nästan magenta. I en av dem var det några betraktare som såg ett foster, medan andra såg en åsna eller känguru i en badring, berättar han.

– Jag tycker det är superkul att höra vad folk ser. Man utgår ju alltid från sig själv när man tittar på det, egna erfarenheter. Alla ser olika saker.

Jag kan tänka mig att det är en skillnad mot mer konkret målande som till exempel ett stilleben med en fruktkorg?

– Jag kan uppskatta själva bilden, tekniken och skickligheten i det. Men det lämnar inte mycket åt fantasin. Man kanske inte tänker på vad som händer inne i löken, säger han och skrattar.

Kim Berkhuizen

Ålder: 38.

Gör: Konstnär, arbetar med akryl, spackel och sprayfärg.

Aktuell: Utställning i Exercishallen i Tyghuset under påsken, fredag till och med måndag klockan 10-17 .

Mer info på till exempel www.kimberkhuizen.com

Publicerad 19 April 2019 10:00