Håkan Andersson (C) är ordförande i Bygg- och räddningsnämnden som nyligen beslutat att brandstationen i Röstånga ska byggas ut.

Håkan Andersson (C) är ordförande i Bygg- och räddningsnämnden som nyligen beslutat att brandstationen i Röstånga ska byggas ut. Foto: Malin Nävelsö/Arkiv och Jonas Lundin/Arkiv

Brandstationen i Röstånga ska byggas ut

Nämnden säger nej till Ruabs förslag om helt ny brandstation

RÖSTÅNGA. Det blir ingen ny brandstation byggd av Ruab i Röstånga. Istället byggs nuvarande station ut och om. I alla fall om kommunstyrelsen på måndag, och senare kommunfullmäktige går på Bygg- och Räddningsnämndens förslag.

Av
Jonas Lundin

Lokalerna på Marieholmsvägen, där Röstångas brandstation är inrymd idag, är inte bra av flera skäl. ”Sammantaget är lokalerna för små och saknar avgränsning mellan ren och smutsig del. Nuvarande situation är ett arbetsmiljöproblem som måste åtgärdas då cancerrisken utgör riskfaktor”, står det i protokollet från senaste mötet i Bygg- och räddningsnämnden.

En utredning kom fram med två förslag. Det ena var att gå på ett förslag från Röstånga Utvecklings AB (Ruab). Ruab vill bygga en ny brandstation på Bangårdsgatan 2, ett initiativ som Lokaltidningen tidigare skrivit om. Hyran för det skulle uppgå till 61 342 kronor per månad för kommunens del. Det andra förslaget, att bygga ut nuvarande lokaler, som ägs av en bostadsrättförening, skulle innebära lägre hyreskostnader för kommunen, nämligen 30 542 kronor per månad. Det är det sistnämnda, billigare, förslaget som Bygg- och räddningsnämnden nu rekommenderar.

– Det andra blev för dyrt tyckte vi. Det blev dubbelt dyrt så dyrt och 30 års hyreskontrakt. Huvudskälet att bygga om är bättre arbetsmiljö och det får vi nu. Det bedömer räddningschefen, säger Håkan Andersson (C), ordförande i Bygg- och räddingsnämnden.

Håkan Andersson håller med om att det finns fördelar med Ruabs förslag.

– Det har fördelar, men det är ett beslut som vi inte kan ta i nämnden, för vi har inte de pengarna att gå in med, det är i så fall en övergripande satsning, säger Håkan Andersson.

Det är något som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige besluta om.

– Beslut om 30 års hyreskontrakt kan vi inte ta, det har vi inte rätt till.

När hoppas du att allt kan bli fixt och färdigt?

– Om allt går som det ska så kan man nog tänka sig klippa banden i slutet av året, i november kanske.

Publicerad 10 May 2019 09:00