Anneli Magnusson, mer känd som Pandora kommer till Landskronakarnevalen i år…

Anneli Magnusson, mer känd som Pandora kommer till Landskronakarnevalen i år… Foto: Press

Landskronakarnevalen: Eurodancedrottning, Youtube-fenomen och showande dansband först ut

Nu släpps första artisterna inför sommarens stora stadsfest

LANDSKRONA. Med drygt två månader till sommarens stora folkfest i Landskrona släpps nu de första artistnamnen. Och som tidigare märks ambitionen att erbjuda något för alla.

Av
Per Eeg-Olofsson

Även om våren temperaturmässigt tvekat så här i början av maj, så visar kalendern att det nu är drygt två månader till årets kanske somrigaste evenemang i Landskrona, Landskronakarnevalen den 25 till 27 juli.

Ännu har inte detaljerad information om årets karneval släppts, exempelvis hur de olika karnevalsområdena ser ut i år. Men precis som tidigare år produceras karnevalen av eventbolaget Creandia, som håller sig till beprövat och populärt koncept med tre festivaldagar.

Vad som däremot släppts är de tre första akterna i karnevalens omfattande artistprogram. Med en Eurodancedrottning, ett Youtube-fenomen och ett showande dansband märks att ambitionen även i år är att erbjuda något för alla, från de som i ungdomen spisat vinylsinglar, till Youtube-generationen, och alla däremellan.

Namnet Anneli Magnusson kanske inte säger de flesta så mycket. Artistnamnet Pandora däremot lär vara bekant, åtminstone för den som var med 1993, när Västeråsfödda sångerskan hade sitt genombrott med singeln ”Trust Me”. Trust Me blev det årets mest sålda singel som till och med övertrumfade Ace of Base, som även de hade sitt genombrott det året med ”Happy Nation”.

Pandora blev snabbt en del av den europeiska Eurodance-scenen och blev 1996 ”big in Japan” med över 700 000 sålda ex av första skivan som släpptes där. Även efter de hektiska genombrottsåren på 90-talet har Pandora fortsatt i musikbranschen, hon har bland annat medverkat två gånger i Melodifestivalen. Senaste albumet ”Head up High”, det tolfte i ordningen från 2012, blev något av en svensk comeback för Pandora, och dessutom ett genombrott i Ryssland och Baltikum. Pandora blir avslutningsakten under karnevalens 90-talskväll under lördagen.

- Personligen tycker jag att det är extra kul att just Pandora kommer till karnevalen i år. Vi är många som festade och dansade till hennes musik när det begav sig på 90-talet. Är övertygad om att tältet blir överfullt med fans som minns de ljuvliga stunderna. Min uppmaning är att ta på sig danseskorna och parta loss med gamla vänner, denna 90-talsafton, säger ”karnevalsgeneralen” Lena Bergkvist på Creandia i ett pressmeddelande.

…Det gör även musik- och humorgruppen Det Vet Du…

…Det gör även musik- och humorgruppen Det Vet Du… Foto: Press

Musik- och humorgruppen De Vet du, kanske är mest bekanta för generationen som vuxit upp med en ständig ström av Youtube-klipp i sin smartphone. De Vet Du hade sitt stora genombrott 2010, då de släppte sin första musikvideo just på Youtube. Det lade grunden för en karriär som skämtande Youtubers.

- De Vet Du har varit på Landskronakarnevalen en gång tidigare och de är sjukt taggade på att komma tillbaka i sommar. Vi ser verkligen fram emot att träffa grabbarna igen, säger Fanny Persson som är bokningsansvarig på karnevalen.

De Vet Du står på scenen fredagen den 26 juli.

…och dansbandet Scotts.

…och dansbandet Scotts. Foto: Martin Frick

Sist men inte minst har en av årets dansbandsakter släppts. Det handlar om Scotts som knappast behöver någon närmare presentation för dansbandsfansen. Bandet har funnits i snart 25 år, men det stora genombrottet kom för drygt tio år sedan i 2008 års upplaga av Dansbandskampen, och genom deltagande i Melodifestivalen året därpå. Scotts spelar under första karnevalsdagen, torsdagen den 25 juli, då de lär köra ett av sina ”showset”, särskilt anpassat för stor scen.

Publicerad 10 May 2019 08:00