Nuvarande utställningen på Tycho Brahe museet (bilden) har visats under lång tid. På lördag är det invigning av en ny permanent utställning. Den ska fördjupa bilden av vetenskapsmannen och hans samtid.

Nuvarande utställningen på Tycho Brahe museet (bilden) har visats under lång tid. På lördag är det invigning av en ny permanent utställning. Den ska fördjupa bilden av vetenskapsmannen och hans samtid. Foto: Landskrona stad

Mångsidige Tycho visas fram i ny utställning

Med brev och föremål beskrivs personen Tycho Brahe och hans omgivning

LANDSKRONA/VEN.

Att Tycho Brahe kan få etiketten renässansmänniska är på sätt och vis självklart med tanke på att han levde mellan 1546 och 1601. Men adelsmannen och Venbon, var en sådan även i betydelsen att han var både begåvad och verksam inom en rad områden, förutom det som han gått till historien som, sin tids främsta astronom. Det är något som Tycho Brahe museet tar fasta på i sin nya utställning.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Alla känner till Tycho Brahe som vetenskapsman och astronom, men vi vill visa även andra sidor av Tycho Brahe, säger Nina Petersson, som är verksamhetsansvarig för Tycho Brahe museet, som inviger sin nya utställning imorgon lördag.

- Han var tidig på många andra områden. Han lät bygga Danmarks första pappersmölla, hade eget tryckeri, han var alkemist och kartograf.

Totalt tar den nya utställningen upp Tycho Brahe ur tio olika perspektiv eller teman. Till exempel som underbarn, herreman, ingenjör, slottsherre, alkemist och astrolog.

Tycho Brahe var nämligen så väl hovastronom som hovastrolog vid det danska hovet, dåtidens kungligheter frågade ofta stjärnorna om hur, innan det tog viktiga beslut.

- Även den gamla utställningen var indelad i teman, men med tyngdpunkten på Tycho Brahe som vetenskapsman. Vi möter många besökare som är nyfikna på honom som person, och det är en sak som vi försökt lyfta fram, säger Nina Petersson.

Till sin hjälp har museet bland annat bevarad brevväxling mellan adelsmannen och andra.

- Det blir tydligt hur viktigt det sociala spelet var på 1500-talet, man skickar gåvor och tackbrev till exempel. Både som adelsman och som vetenskapsman var han beroende av goda nätverk.

Eftervärldens bild av Tycho Brahe har inte alltid varit smickrande. Han har blivit känd både som en vresig typ och en bondeplågare.

- Det är skönt att kunna nyansera den bilden. Det är känt att bönderna på ön skickade ett klagobrev till kungen Fredrik II, men här kan vi visa andra sidor hos länsherren.

Porträtt av Tycho Brahe av Jens Mohr som idag hänger på Skoklosters slott. Den berömda

Porträtt av Tycho Brahe av Jens Mohr som idag hänger på Skoklosters slott. Den berömda "guldnäsan", en protes som Tycho Brahe började använda efter att ha förlorat en del av sin näsa i en duell i Rostock 1566, syns inte i porträttet. Foto: Wikimedia Commons

En annan ambition har varit att lyfta fram vardagslivet runt Tycho Brahe.

- Hur såg det till exempel ut på slottet? Och hur gick Tycho Brahe till väga rent praktiskt när han gjorde observationer? Hur var hans förhållande till tjänstefolket? Jag tror man behöver vardagsberättelserna för att förstå sammanhanget för hans vetenskapliga upptäckter, säger Nina Petersson.

För att ge en bild av vardagslivet visas en mängdföremål, både sådana som hittas i utgrävningar på Ven och sådana som lånats in från andra museer.

Den gamla utställningen, som alltså nu ersätts, har i huvudsak stått längs den före detta sockenkyrkans väggar. Den nya utställningen är istället samlad i mitten av rummet, där den bildar ett kors, precis som den tidigare kyrkan.

- Kyrkan var den först sockenkyrkan i Sverige som avkristnades. Då var det lite känsligare hur man använde rummet. Men nu har det gått 14 år, konstaterar Nina Petersson.

Nya utställningen ”Tycho Brahe – The Naked Eye”, som syftar på att han gjorde alla observationer innan teleskopet uppfanns, blir ny permanent utställning. Men det betyder inte att de kommer stå helt oförändrad.

- Den är byggd så man enkelt kan byta ut teman och föremål, berättar Nina Petersson.

- Sedan har vi ju nya mindre utställningar varje år också.

Imorgon, lördagen den 11 maj, är det invigning av nya utsällningen. För ceremonielet står Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande. Men även Bertel Haarder, före detta dansk kulturminister med starkt intresse för dansk kultur- och vetenskapshistoria, där ju berättelsen om Tycho Brahe ingår. Invigningstalar gör Ulrika Engström, vetenskapsjournalist som fördjupat sig i hur astronomin såg ut innan teleskopets tid. Invigningen startar klockan 14.

Publicerad 10 May 2019 13:00