Mats Stedt slutar snart som butikschef för Coop-butiken i Kågeröd. Men han har ändå gott hopp om butiken, sedan dess medlemmar röstat för en fusion med en större förening.

Mats Stedt slutar snart som butikschef för Coop-butiken i Kågeröd. Men han har ändå gott hopp om butiken, sedan dess medlemmar röstat för en fusion med en större förening. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Sammanslagning ska säkra Kågerödbutikens framtid

Medlemmarna röstade enhälligt för en fusion

KÅGERÖD. Coop-butiken i Kågeröd slås ihop med en större förening, Coop Kristianstad/Blekinge. Det röstade medlemmarna i Kågeröd Handelsförening Ekonomisk förening enhälligt igenom vid årsmötet söndagen den 12 maj. Det gör att butiksföreståndare Mats Stedt efter sju och ett halvt år kan sluta med gott hopp om butikens framtid.

Av
Jonas Lundin

Hans sista arbetsdag blir den 31 maj.

– Jag har aldrig jobbat så länge som sju och ett halvt år år på en arbetsplats tidigare, som jag gjort här. Det är för att jag trivts så fruktansvärt bra med alla i hela byn, både personal, styrelse, grannar och kunder. Det är med väldigt blandade känslor som vi har tagit det här beslutet, säger Mats Stedt, som efter många år snart kan låta sambon slippa arbetspendling.

Sedan 2011, då han blev butikschef i Kågeröd, har butiken klarat sig igenom att par kriser.

– 2012 när Coop Sverige inte gick så bra behövde vi omsätta några miljoner mer för att överhuvudtaget klara oss till 2015. Det lyckades vi med. Det var en framgångssaga. Vi har ökat från 13,5 till 20,1 miljoner kronor i omsättning på de här åren. Det är en fantastisk ökning som personalen tillsammans med Kågerödsborna lojalt har sett till att vi fått, säger Mats Stedt.

En annan prövning var två väpnade rån och ett smash-and-grab-inbrott inom relativt kort tid. Det ledde till att butiken var tvungen att lägga ner stora summor i säkerhetsåtgärder.

Nu är skutan vänd. Den nyligen beslutade fusionen säkerställer matbutikens framtid i Kågeröd, menar Mats Stedt.

Kågerödsbutiken har investeringsbehov på minst åtta till tio miljoner kronor, främst på grund av nya lagkrav vad gäller till exempel nya kylar och frysar men också ett stort behov av fastighetsunderhåll..I och med fusionen får Kågerödsbutiken tillgång till större finansiella muskler. Coop Kristianstad Blekinge har sammanlagt 19 butiker i Skåne och Blekinge och omsatte 2018 cirka en miljard kronor.

Det är alltså med gott hopp som Mats Stedt lämnar sin tjänst.

– Det skapar en enorm trygghet för mig att butiken får vara kvar och dessutom utvecklas och blir riktigt fräsch och det mesta i den nytt på en väldigt kort tid. Och den fasta personalen får behålla sina tjänster. Då känner jag ett inre lugn och en frid. Kan jag göra detta för min sambo, att hon får nära till jobbet någon gång, och att vi prövar något annat, då gör jag det, säger Mats Stedt.

En rekryteringsprocess att hitta en ny butikschef är inledd. Under tiden är det butikschefen i Hörby, som går in som tillförordnad butikschef i Kågeröd.

Publicerad 15 May 2019 09:00