"Tanken är att inspirera andra", säger Rolf Nilsson om att han nu visar upp sin trädgård. Foto: Jonas Lundin

Rolf förvandlade sin trädgård till ett grönt paradis

Visar upp sin blomsterprakt den 19 maj och den 9 juni

KÅGERÖD. Rolf och Ulla Nilssons trädgård i Kågeröd är inte så stor, men där finns mycket att se och upptäcka för den trädgårdsintresserade. Den 19 maj finns chans i samband med Sällskapet Trädgårdsamatörernas Öppna trädgårdar 2019.

Av
Jonas Lundin

Det är en vecka före arrangemanget. Solen skiner och på den blåa himlen svävar en glada. Rolf Nilsson går före in på baksidan av huset, en ordinär villa i Kågeröd. Först över en liten gräsmatta och sedan in på en gång som leder till ett bord och fyra stolar. Ögonen faller på idel blomster- och växtprakt.

En välordnad och mysig lundmiljö.

En bit bort lyser en liljeblommande tulpan. Strax intill något som ser ut som en liten fontän, med lite dimma. Det är en LED-lampa med membran. När vattnet trycks igenom membranet slås det sönder och blir dimma. På kvällarna är det upplyst, berättar Rolf Nilsson.

Paeonia obovata. Obovata betyder äggformad på latin.

Paeonia obovata. Obovata betyder äggformad på latin.

– Avsikten från början är att man får någonting där man trivs att vara i. Det tycker jag att vi har nu, säger Rolf Nilsson.

Det var 1997 som Rolf Nilsson började forma om trädgården, innan dess var det mest gräsmatta.

– Jag har varit hemma som pensionär i fem år nu, men innan dess fick man göra det på kvällar och helger, säger han.

Här finns olika rariteter, bland annat 30-40 vildinsamlade pioner. De har rönt intresse från en forskare från lantbruksuniversitetet i Alnarp som varit där och tagit DNA-tester.

Snyggast i trädgården, enligt Rolf Nilsson. En paeonia qiui.

Snyggast i trädgården, enligt Rolf Nilsson. En paeonia qiui.

– Om jag nu hade vilda insamlingar så tyckte han att det var trevligt att ha DNA på alla, för att ha någon form av DNA-karta i framtiden. Det är ju populärt idag att samla in sådant.

Det var den nu framlidne vännen, växtkännaren, Alnarpsläraren och Axelvoldbon Kenneth Lorentzon, som övertygade Rolf Nilsson om hur viktigt det var med vildinsamlade pioner.

– På de pioner som du köper i butiken kan de stå ett artnamn, men troligtvis är det en trädgårdshybrid. Jag skulle säga att 95 procent av de som säljs är trädgårdshybrider. Vill du använda äkta vara så får du i regel skaffa vildinsamlat frö och få det att gro, säger Rolf Nilsson.

Nu har han dock tagit så mycket av gräsmattan som han får. ”Jag har börjat mer och mer att föröka växterna. Jag sår väldigt mycket från växterna här som producerar frön”, säger Rolf Nilsson.

Nu har han dock tagit så mycket av gräsmattan som han får. ”Jag har börjat mer och mer att föröka växterna. Jag sår väldigt mycket från växterna här som producerar frön”, säger Rolf Nilsson. Foto: Jonas Lundin

Det är inte bara pionerna som sticker ut i Rolf Nilssons trädgård. Den har fler gröna skatter.

– Jag har rätt så stora samlingar av trillium och vitsippor. Men de, vitsipporna, har inte riktigt kommit igång ännu, men de finns. Efter hand som de blommar så sätter jag ut namnet på en liten sten, vänder den så syns de inte när de inte blommar, men när de blommar ska man kunna se namnet.

Under samtalet och rundvandringen nämner Rolf Nilsson namn på flera växter och blommor, de flesta på latin. Det finns fördelar med att lära sig de latinska namnen, menar han.

Trillium har alltid tre blad.

Trillium har alltid tre blad.

– Jag använder oftast inte de svenska namnen längre. Jag har kommit på att det finns fördelar att använda de andra. Det är lika lätta att lära sig egentligen, säger han och fortsätter:

– De beskriver ofta var den vill växa eller hur den ser ut, var den kommer ifrån. På det viset är det lite lättare att komma ihåg namnen också, säger Rolf Nilsson.

En mysig och välordnad lundmiljö.

En mysig och välordnad lundmiljö.

Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) är en ideell trädgårdsförening som bildades 1938 och har totalt omkring 7000 medlemmar i de nordiska länderna.

Öppna trädgårdar 2019

Den 19 maj klockan 10-16 visas fyra trädgårdar i Svalövs kommun upp för allmänheten.

- Rolf och Ulla Nilsson, Pilfinksgatan 1, Kågeröd. Normalstor villaträdgård med mycket torvanläggningar, byggt med flera rum och slingrande gångar. Rikt växtmaterial med buskar, små träd samt stora mängder rara örter. Rika samlingar av vildarter av pioner, liljor, orchidéer, vitsippor och trillium.

- Kenneth Lorentzon, Björnahus, Axelvold 3386, Kågeröd. Gammal trädgård i förändring. Växter av udda slag till försäljning. Endast kontanter.

- Madeleine Sjölinder, Halmstadby 3523, Kågeröd. Trädgården domineras av vårt stora valnötsträd. Vi har grävt ner flera tusen olika lökar. Vi har röjt bort de gamla häckarna av sly och påbörjat nya häckar av diverse olika perenner, buskar och småträd. I växthuset vi byggt i år lade vi in golvvärme och där pågår nu försök att övervintra allt möjligt från vanliga fuchsior och pelargoner till bougainvillea, gurkmeja, ingefära och bananplanta.

- Tommy och Christel Sjöstrand, Axelvold 337, Kågeröd. Trädgårdsdelen har uppvuxna träd och stora och små rododendron av olika sorter, perenner, clematis och rosor. På andra sidan en vacker grind av flätad pil kommer man in i plantskolan med hundratals frösådda rododendron, perenner med flera. Unika träd i olika storlekar, här finns också fler dammar.

- Rolf Nilssons och Kenneth Lorentzons trädgårdar är öppna även den 9 juni klockan 10-16. Förmodligen är det sista gången det då finns chans att se Kenneth Lorentzons trädgård.

Publicerad 16 May 2019 09:00