Linn Alenius Wallin ställer ut dikter och ett socialt experiment på Röstånga konsthall.

Linn Alenius Wallin ställer ut dikter och ett socialt experiment på Röstånga konsthall. Foto: Privat/Arkiv

På jakt efter den ursprungliga öppna blicken

Linn Alenius Wallin ställer ut dikter istället för tavlor

RÖSTÅNGA. Linn Alenius Wallin skriver inte bara politiska motioner som politiker i Fi Svalöv. Hon skriver också dikter. Snart har hon en utställning i Röstånga konsthall. Då är det dikter som hänger på väggarna istället för tavlor. Dessutom har besökaren chans att uppleva ett socialt experiment, hur det kan kännas med total närvaro.

Av
Jonas Lundin

– Det blir dikter och ett slags skulpturinstallation, ett socialt experiment, vad total närvaro i kontakt med andra människor innebär. Där kan den som vill möta mig i en tyst dialog, säger Linn Alenius Wallin.

Besökaren kan välja på att delta i det sociala experimentet eller inte. Det är ett försök till att skapa en situation där besökaren erbjuds total uppmärksamhet och öppenhet, berättar hon. Linn Alenius Wallin drar paralleller till ett spädbarns förmåga att i sin blick ta in andra med intresserad öppenhet, helt fri från dömande. En blick som tycks gå förlorad när människan växer upp och kategoriserar världen omkring sig för att göra den begriplig.

– Tanken med experimentet är att se om vi kan vara lika öppna och fördomsfria, om den öppenheten går att återskapa i vuxen ålder, säger hon.

I vanliga fall är det tavlor som hänger på väggarna i Röstånga konsthall, men Linn Alenius Wallin hänger upp dikter, både äldre och nyare.

De äldre dikterna har ett tema som handlar om vad högre utbildning gör med folk. Är kunskap alltid av godo och vad gör kunskap med en människa? Står akademisk rationalitet i motsatsförhållande mot ett levande känsloliv, eller är det snarare så att högre utbildning med ett rikare språk ger tillgång till fler nyanser även när det gäller att uttrycka känslor? Eller stänger akademiska kunskaper ute en från ens bakgrund och fjärmar en från det som man kommer ifrån?

De lite nyare dikterna kom till efter en tre veckors resa till Spanien, där hon var för en ”mitt-i.livet-revidering”.

– Jag åkte iväg för att skriva i tre veckor men det kom ingenting. Men efteråt, på flygplanet därifrån, då öste en massa dikter ur mig. Det relationella är i fokus i de dikterna, säger hon.

Där ställer hon frågor som: Vad innebär det egentligen att vara närvarande i kontakten med andra? Går det att ha en relation där endast den ena parten är närvarande? Är uppfattningen om självet, den andra och relationen en projektion, en process eller en strävan? Vad innebär det att vi människor finns till i riktning mot varandra?

Linnersta rummet

Utställning med dikter och socialt experiment i Röstånga konsthall av Linn Alenius Wallin.

Premiär torsdagen den 23 maj. Utställningen pågår följande dagar under vecka 21 och 22:

Torsdag 23/5, klockan 10 - 16

Fredag 24/5, klockan 12 - 18

Lördag 25/5, klockan 10 – 16

Söndag 26/5, klockan, 10 – 16

Torsdag 30/5, klockan 10 - 16

Fredag 31/5, klockan 12 - 18

Lördag 1/6, klockan 10 – 15 (Finissage klockan 19)

Söndag 2/6, klockan 12 – 16

Publicerad 19 May 2019 09:30