Jens Jentin Lindberg och medgalleristen Anders Cöster håller öppet på Galleri 1658 där de visar foto av kulturskolans fotoelever.

Jens Jentin Lindberg och medgalleristen Anders Cöster håller öppet på Galleri 1658 där de visar foto av kulturskolans fotoelever. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Premiär för Landskronagalleriernas egen natt

Från pärlplattor till världskänd skulptör

LANDSKRONA.

Fredagen den 24 maj ser ett nytt kulturevenemang i Landskrona dagens ljus. Eller kanske snarare kvällens ljus, för det rör sig om första gången som Landskrona har en egen gallerinatt. Och förhoppningen är att det ska bli fler gånger med det nya kulturevenemanget på vårkanten.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Kulturnatten på hösten är trevlig, men det är många som drar sig för att gå ut när det är kallt och mörkt. Varför inte ha ett kulturevenemang på våren också?

Det frågar Jens Jentin Lindberg som tillsammans med Anders Cöster driver Galleri 1658 på Norra Kyrkogränd som funnits i runt ett år.

Norra Kyrkogränd har blivit något av en kulturgata, med både teatersällskap, antikvariat och två gallerier. Och det var just i samspråk med galleristgrannen Peter Backe på Galleri Gamla staden som fröet till en egen gallerinatt i Landskrona såddes.

– Det var för ungefär ett år sedan som vi pratade om att det behövdes något sånt på våren, så vi skickade ut en intresseanmälan till alla gallerier i stan, berättar Jens Jentin Lindberg.

På Galleri Gamla staden visas pärlplattekonst av Johan Karlgren, känd för sitt Instagramkonto ”Pappas pärlor”. Till exempel denna ”pizza”.

På Galleri Gamla staden visas pärlplattekonst av Johan Karlgren, känd för sitt Instagramkonto ”Pappas pärlor”. Till exempel denna ”pizza”. Foto: Pappas pärlor

Och gensvaret har varit stort, inte bara bland stans privata gallerister. Pumphusets konsthall håller extraöppet med sin utställning med PG Thelander, och det gör även Konsthallen med skulptur av kände norske skulptören Bård Breivik. Dessutom är det öppet hos nyöppnade konsthantverksbutiken Karla konsthantverk i Borstahusen, och i second hand-butiken Smart.

På Jens Jentin Lindbergs eget galleri ställs foto ut, taget av kulturskolans fotoelever.

– Det var redan bestämt innan vi kom på det här med gallerinatten. Men att eleverna nu kanske får ännu större publik för sina bilder tycker jag är jättekul, säger Jens Jentin Lindberg.

Musikunderhållning blir det också, i gallerilokalen. Först med musikelever från musikskolan, senare tar Spice Duo, eller Peter Cemjak och Dora Tuomainen, över.

Pumphusets konsthall håller kvällsöppet och visar konst av PG Thelander.

Pumphusets konsthall håller kvällsöppet och visar konst av PG Thelander. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Vilken utställning ser du själv mest fram emot – förutom er egen?

– Pappas pärlor, som är pärlplattekonst på Galleri Gamla staden. Och så Bård Breivik på konsthallen. Sedan får jag nog ändå säga kulturskoleelevernas bilder hos oss, det är kul att visa duktiga unga här i stan och bidra. Sin sista lektion på terminen har de hos oss när det blir praktisk övning i hur man hänger en utställning.

Åsa Canbäcks skulpturer i blandteknik visas på nyöppnade konsthantverksbutiken Karla konsthantverk i Borstahusen.

Åsa Canbäcks skulpturer i blandteknik visas på nyöppnade konsthantverksbutiken Karla konsthantverk i Borstahusen. Foto: Privat

Gallerinatten Landskrona

Gallerinatten hålls fredagen den 24 maj, öppettiderna är klockan 18 till 22 på alla ställen.

Med på årets gallerinatt är:

Galleri Gamla Staden, Norra Kyrkogränden 31:

”Pappas pärlor”, pärlplattekonst av Johan Karlgren.

Glasorama, Stora Norregatan 26:

Elin Lindes konstelever.

Karla Konsthantverk, Nedre Gatan 148:

”Hovskägg och guldhorn”, skulptur i blandteknik av Åsa Canbäck

Second hand-butiken Smart, Norra Kyrkogränden 22:

Utvalda begagnade kläder och acessoarer.

Galleri Jil, Kopparstigen 1

Louise Östberg, Ingrid Holmquist Nilsson, Mayni Larson, Carina Stjernfeldt.

Pumphusets konsthall, Nedre gatan 97:

PG Thelander, akryl och blandteknik.

Art Gallery Peter Plato, Kungsgatan 22:

Vårsalong med 40 konstnärer.

Galleri 1658, Norra Kyrkogränd 28:

Kulturskolans fotoelever samt musik från Kulturskolan

Gamla Kyrkogatan 21, Landskrona Direkts redaktion:

Susanne Wärn, akryl

Konsthallen

Bård Breivik, skulptur. 18.30 visas utställningen av Sune Nordgren

Café konsthallen:

Landskrona konstförening står för serveringen

Publicerad 20 May 2019 09:00