Med hjälp av skräpholkar hoppas Stiftelsen skånska landskap att fler ska börja plocka upp sitt skräp efter sig.

Med hjälp av skräpholkar hoppas Stiftelsen skånska landskap att fler ska börja plocka upp sitt skräp efter sig. Foto: Olle Ihamäki/Stiftelsen skånska landskap

Stora problem med nedskräpning vid Järavallen– nu testas ett nytt grepp

Strövområdet söder om Landskrona är Skånes mest nedskräpade

LANDSKRONA.

Bland de 19 strövområdena i Skåne är Järavallen, söder om Landskrona, det som har mest problem med nedskräpning. Nu testar Stiftelsen skånska landskap tillsammans med Skåneleden och Håll Sverige rent en ny metod för att få bukt med problemet.

Av
John Nordh

Fimpar, plastmuggar, sugrör, engångsgrillar. Enligt Stiftelsen skånska landskap är nedskräpningen ett stort problem i skånska friluftsområden. Järavallen är enligt stiftelsen ett av de mest skräpigaste områdena.

Enbart sophanteringen där kostar 100 000 kronor varje år. Dessutom tillkommer kostnader för avfall som dumpas i området. Skrotade bilar, bildäck, trädgårdsavfall och gamla möbler är exempel som Stiftelsen skånska landskap får hantera i sina strövområden.

Fimpar, plastmuggar, sugrör, engångsgrillar. Enligt Stiftelsen skånska landskap är nedskräpningen ett stort problem i skånska friluftsområden. Järavallen är enligt stiftelsen ett av de mest skräpigaste områdena.

– Det är extra skräpigt i Järavallen, speciellt runt badsjön under högsäsongen. Vår upplevelse är att många tillbringar en hel dag vid sjön och sedapern reser man sig upp och lämnar kvar sitt skräp, säger Johanna Pedersen, strateg för rekreation och friluftsliv på Stiftelsen skånska landskap.

När stiftelsen nu tillsammans med Skåneleden och Håll Sverige rent, testar en ny metod för att minska nedskräpningen, väljer man därför Järavallen som pilotområde.

Med hjälp av skräpholkar som har satts upp på flera platser i strövområdet hoppas man kunna sporra människor att själva plocka upp skräp. En utställning om skräp har också satts upp för att få besökare att tänka till.

– Det är holkar i trä som innehåller plastpåsar. Tanken är att uppmana besökare att ta en påse och samla ihop sitt eget skräp eller plocka upp annat skräp de ser. Sedan kan de slänga påsen, som är gjord av nedbrytbar plast, i några av sopkärlen som finns utställda i området. Eller i bästa fall ta med den hem och källsortera skräpet, säger Johanna Pedersen.

Skräpholkarna i Järavallen kommer att sitta uppe under hela högsäsongen. En gång i veckan fram till i slutet av juli kommer skräpmätningar genomföras för att se om de ger något resultat. Metoden kan sedan införas i andra strövområden i Skåne.

Publicerad 20 May 2019 11:00