I dag är det dags att högtidlighålla landet vi bor i. Kanske genom fika och pyssel?

I dag är det dags att högtidlighålla landet vi bor i. Kanske genom fika och pyssel? Foto: David Elg/Landskrona stad.

Här kan du fira Sverige idag

Fira nationaldagen med pyssel, veteranbilar och fika

Av
Per Eeg-Olofsson

Idag, den 6 juni är det Svenska flaggans dag och sedan 1986 även nationaldag. En dag som kan skapa kluvna känslor i ett land som popgruppen Kent beskrivit som ”en tiger som skäms”.

Årets firande vid Citadellet innehåller visserligen traditionella inslag som musikkår, högtidstal och utdelning av flaggor. Men på programmet, som pågår mellan klockan 12 och 15.30, står även inslag av mer lättsam art, exempelvis ordnar Landskrona museum kreativa aktiviteter när ”Nell och Draken” har sommarpremiär, genom att göra vimplar till firandet. Fordonsentusiaster kan även få en försmak av sommarens Thulinträff då veteranfordon visas upp, förhoppningsvis i vårsolens glans. Musikunderhållning blir det av flera slag, Sander och Gander spelar för de yngsta, klassiska sommarvisor framförs på sång och piano och kulturskolans elever spelar. Och naturligtvis går det att fika. Konditori Citadellet vid festplatsen har öppet mellan klockan 10 och 20.

Även i Svalövs kommun går det att fira "vårt hem på jorden", närmare bestämt i Kågeröd. Klockan 14 spelar ungdomsorkestern i kyrkan, och klockan 13.30 är det samling på Klockartorget för gemensam promenad till Kågerödslund där flaggan hissas och nationalsången spelas.

Årets nationaldag på Citadellet

Klockan 12: Sommarpremiär för Nell & Draken – kreativa aktiviteter för alla barn och ungdomar mellan 0-16 år och deras vuxna. På Nationaldagen har vi en workshop där vi skapar våra egna vimplar till firandet.

Hela tiden: En försmak av Thulinträffenför alla fordonsentusiaster finns olika veteranfordon på plats inne på citadellområdet.

Klockan 14: Förunderhållning med Kulturskolans elever.

Klockan 14.30: Det officiella nationaldagsfirandet börjar med inledning av kommunfullmäktiges ordförande, Gunlög Stenfelt. Johan Palmqvist, Lisa Romée, piano; Tomas Johnsson underhåller med klassiska sommarvisor. Premiär för Kronprinsens Husarregementes Musikkår från Malmö. Högtidstal av Göran Andersson och Stefan Andersson följt av barnunderhållning med Sander & Gander. Utdelning av flaggor och välkomnande av nya Landskronabor

Publicerad 06 June 2019 08:00