Shmuel Goldberg är kock från Brooklyn, New York. Han har öppnat ett sommar pop-up café i ”Vita Huset” på Billingevägen 11 i Röstånga.

Shmuel Goldberg är kock från Brooklyn, New York. Han har öppnat ett sommar pop-up café i ”Vita Huset” på Billingevägen 11 i Röstånga. Foto: Jonas Lundin

Shmuel väljer Röstånga framför New York

Har öppnat vegetarisk och vegansk restaurang

RÖSTÅNGA. Kocken Shmuel Goldberg kommer från Brooklyn, New York. Nu har han öppnat en restaurang/café i lilla Röstånga. Hur kommer det sig?

Av
Jonas Lundin

Det är torsdag och lunchgästerna kommer till Sababa, den vegetariska och veganska restaurang som under sommaren håller till i Vita huset på Billingevägen i Röstånga. Shmuel Goldberg serverar den ena maträtten efter den andra ur det lilafärgade ”hålet i väggen”

Han har bott i Röstånga i cirka ett år med familjen, det vill säga hustrun Kasza och de numera tre barnen. Nära till jobbet med bostaden precis ovanför. Ursprungligen är Shmuel Goldberg från Brooklyn, New York, men han har bott i Sverige i cirka nio år.

Sandwich: mozzarella, pesto med gröna örter, balsamvinägermarinerad lök och ruccola

Sandwich: mozzarella, pesto med gröna örter, balsamvinägermarinerad lök och ruccola

– Jag var på ett yogaretreat under fem veckor. Jag gillade det. Det var mitt i sommaren, blommorna och allt var i full blom. Det var vackert och jag stannade kvar, säger han.

Sedan dess har bland annat bott i Malmö, där han i tre år jobbade på restaurangen Raw Food House. Det var där han träffade Kasza. Till Röstånga lockades de av vänner. Han saknar inte Brooklyn.

Soppa: tomat och rostad paprika, röd thaicurry, kokosnöt, kaffir lime.

Soppa: tomat och rostad paprika, röd thaicurry, kokosnöt, kaffir lime.

– Det här är så långt man kan komma från Brooklyn och jag trivs mycket bra här. Jag har bott 35 år av mitt liv i Brooklyn. Det är stökigt och bullrigt. Visst, det är vackert också. Man kan gå och lyssna på musik när man vill, och gå på andra kulturella evenemang och annat kul. Men jag föredrar naturen. Röstånga och Söderåsens nationalpark är perfekt för mig. Det är min hemmaplan. Jag är verkligen glad att vara långt bort från allt stök. Jag blir stressad bara av att åka till Köpenhamn, där det bor runt en miljon människor där. I New York är det åtta, nio miljoner.

Han fick sin kockutbildning på the French Culinary Institute (numera International Culinary Center) i New York. I New York jobbade han på två Michelin-restauranger: the Modern som ligger på the Museum of Modern Art (MoMA) och the Saul Restaurant i Brooklyn.

– Det är i fine dining som jag började, där jobbade i runt 3-4 år. Jag tycker att det är vackert och jag älskar det, men jag kände att vanligt folk kan inte äta den slags maten. Jag kände att jag inte ville jobba i de miljöerna, utan att jag ville syssla med något enklare, något mer hemlagat. Så småningom gick jag också över till vegetarisk och vegansk matlagning.

Sallad: blandade grönsaker, färska örter, picklad lök, edamame, morötter, röd quinoa och hummus. Vinaigrette med gröna örter och avocado.

Sallad: blandade grönsaker, färska örter, picklad lök, edamame, morötter, röd quinoa och hummus. Vinaigrette med gröna örter och avocado.

– Jag är inte en Michelin-kock. Jag höll på med det för många år sedan, jag är inte där längre. Jag hoppas kunna få in lite kunskaper från fine-dining in i café dining, säger Shmuel Goldberg.

Hur smakar då maten? Kanske som restaurangnamnet Sababa antyder. På modern hebreiska kan det användas i betydelsen jättebra eller fantastiskt.

Hotpot: BBQ belugalinser, svamp, karameliserad lök och sojakött, med crème fraîche, picklade rödbetor, färsk koriander, rostade sesam och solrosfrön. Därtill grillad haloumi eller tofu.

Hotpot: BBQ belugalinser, svamp, karameliserad lök och sojakött, med crème fraîche, picklade rödbetor, färsk koriander, rostade sesam och solrosfrön. Därtill grillad haloumi eller tofu.

Sababa Röstånga

Sababa erbjuder främst sallad, soppa och sandwich och raw deserts. Det finns sittplatser utomhus för den som inte vill ta med maten. Det finns inte tillgång till handikappanpassad toalett. Sababa har öppet fram till mitten av augusti i Vita huset, men har vegetarisk/vegansk catering året om. För aktuella öppettider och kontaktuppgifter kolla in ”Sababa Röstånga” på Facebook.

Publicerad 03 July 2019 07:00