”Vi gör det för hela familjen. Alla ska ha någonting att titta på”, säger Karl-Erik Nilsson (till höger) som med brodern Sven-Åke Nilsson förbereder sig för skördedagen på Åkesholm den 25 augusti.

”Vi gör det för hela familjen. Alla ska ha någonting att titta på”, säger Karl-Erik Nilsson (till höger) som med brodern Sven-Åke Nilsson förbereder sig för skördedagen på Åkesholm den 25 augusti. Foto: Jonas Lundin

”Det är roligt att visa upp hur det fungerat på gården”

På söndag är det dags för skördedagen på Åkesholm igen

SVALÖV.

Livet och arbetet på landet förr i tiden, det kan du få uppleva och få en bokstavlig smak på, under skördedagen på Åkesholm söndagen den 25 augusti.

Av
Jonas Lundin

Invid väg 109 som går mellan Kågeröd mot Ask, en bit efter Knutstorp, står en mjölkpall med två mjölkkannor vid vägkanten till höger. Den som kör in där kommer till gården Åkesholm, där skördedagen arrangeras.

– Min farmor och farfar flyttade hit 1909. Då var det bara en liten gård. Här var ungefär 25 tunnland till gården på den tiden. De var en stor familj, hade sju barn och ett fosterbarn. De var tio stycken i hushållet på den här lilla gården, säger Karl-Erik Nilsson när han möter upp tillsammans med sin bror Sven-Åke Nilsson, för att berätta om den stundande skördedagen.

Jordbruksmaskiner från förr brukar det bli många på skördedagarna. Här en gengastraktor.

Jordbruksmaskiner från förr brukar det bli många på skördedagarna. Här en gengastraktor. Foto: Privat

Farfadern var finurlig med att hitta på en del olika verksamheter för att klara försörjningen. Tillsammans med två andra lantbrukare startade han Långaröd tröskbolag som åkte ut och tröskade till andra gårdar. Han startade också ett ostmejeri på gården.

– Vi kommer att visa osttillverkning, precis så som min farmor och farfar gjorde, säger Karl-Erik Nilsson och berättar att det kommer att finnas möjlighet för skördedagens besökare att få smaka av ost som de gjort enligt farföräldrarnas recept.

Vart tredje år anordnas skördedagen på Åkesholm, ett arrangemang som bara växer och växer, i år är det åttonde gången i raden. 2016 hittade närmare två tusen besökare hit, berättar Karl-Erik Nilsson.

– Det är för att visa yngre familjer hur gick till 100 år tillbaka i tiden och fram till idag och se utvecklingen inom lantbruket. Det har ju varit en enorm utveckling och vi har varit med om det, så gott som, säger Karl-Erik Nilsson.

Besökarna på skördedagen kommer att få ta del av många aspekter av livet på landet förr, som att få se hur man tvättade förr, med en gryta över öppen eld. Och se skördearbete i praktisk drift. Och mycket mer.

Arrangemanget är tänkt att ge något för hela familjen, som med gammaldags lekar och ansiktsmålning.

– Vi har till exempel en hoppborg i halm, säger Sven-Åke Nilsson.

T-forden, den första serietillverkade bilen, finns att beskåda på Åkesholm.

T-forden, den första serietillverkade bilen, finns att beskåda på Åkesholm. Foto: Jonas Lundin

Även den veteranfordonsintresserade kommer att få sitt lystmäte. Här kommer det finnas veterantraktorer, veteranbilar och veteranmotorcyklar. Karl-Erik och Sven-Åke leder vägen in till stallet. Där kommer det under skördedagen finnas ett 30-tal hantverkare. Nu står där bland annat olika sorters tröskor, plogar, harvar, liar och annat som hörde till lantbruket förr. I ett hörn har de byggt upp ett litet kök. De fortsätter vandringen in till ett hus på baksidan. Där står fyra T-Fordar och en A-Ford. I ett hörn har de fyllt några hyllor med svenska uppfinningar. Här finns också rader av många andra historiska saker, som skrivmaskiner, grammofoner, telefoner och speldosor.

Sven-Åke Nilsson lyfter försiktigt upp en ”stenkaka” som bara har spår på ena sidan.

– Den är från Paris, 1901, säger han.

Det är inte bara fordon som visad på Åkesholm, utan även andra äldre jordbruksmaskiner. Här en stiftverkströska.

Det är inte bara fordon som visad på Åkesholm, utan även andra äldre jordbruksmaskiner. Här en stiftverkströska. Foto: Jonas Lundin

Skördedag på Åkesholm

Söndagen den 25 augusti klockan 10-16 på Åkesholms gård utanför Kågeröd.

Skördearbete visas i praktisk drift, hur våra förfäder skördade för 100 år sedan och framåt, med hästar, ångmaskiner och traktorer. Under hela söndagen blir det utställningar med ångloksmobiler, veterantraktorer och veteranbilar. Hästar som drar skördemaskiner, hantverkare som arbetar, matmarknad samt åkturer med häst och vagn. Underhållning. Kaffeservering med hembakat, korvförsäljning. Veteran- MC-rallyt Skåne Rundt kommer på besök. Riksspelmännen Familjen Carr spelar. Och mycket mer. För mer info och fullständigt program se www.skordedag.se.

Publicerad 19 August 2019 15:00