Ett storbråk har utbrutit mellan Landskrona BoIS och mindre klubben Wormo. Ikväll hålls ett möte mellan klubbarna.

Ett storbråk har utbrutit mellan Landskrona BoIS och mindre klubben Wormo. Ikväll hålls ett möte mellan klubbarna. Kollage: Lokaltidningen

Wormo till attack mot BoIS: förstör ungdomslag

Klubbens Pojkar -06 lag försvinner i höst

LANDSKRONA.

Trots överenskommelser kör inte BoIS med fair play gentemot kommunens mindre klubbar. Det menar Wormos styrelse som riktar skarp kritik mot det sätt som stans största klubb värvat unga talanger inför höstsäsongen. BoIS menar dock att de gjort allt som går för att undvika att splittra lag under pågående säsong.

Av
Per Eeg-Olofsson

I ett långt och skarpt formulerat öppet brev vädrar klubbstyrelsen i Wormo sin besvikelse över det som de uppfattar som hänsynslöst beteende från den större klubben. Där framgår att det kokat under ytan en längre tid. Men det som verkar fått bägaren att rinna över är ett erbjudande om provträning under sommaren som BoIS gjort till spelare i Wormos Pojkar -06 lag.

– Det är sex spelare i laget som gått till BoIS, säger Wormos styrelseordförande Martin Lindqvist.

– Med åtta spelare kvar kan laget inte spela i serien i höst, vad ska de åtta spelarna göra då? De kan gå till andra klubbar, men risken är att de slutar med fotboll helt och hållet. Och det kan ju inte främja fotbollen i Landskrona.

– Jag har inget emot att våra spelare går till BoIS, det är en naturlig utveckling. Men det är märkligt av BoIS att ordna provträningar under pågående säsong, istället för efter säsongen.

Att de sex spelarna nu går till BoIS bryter mot en överenskommelse som de två klubbarna haft om just det framgångsrika P06-laget, menar Martin Lindqvist.

– Det var sagt att de får provträna med utökad träning, två dagar i veckan med Wormo, och två dagar i veckan med BoIS, med matchspel för Wormo. Men nu, efter provträningen under sommaren, så kallas killarna till ordinarie träning med BoIS, precis som andra BoIS-spelare.

Just nu är samarbetsklimatet i Landskronas klubböverskridande fotbollsallians inte det bästa menar Martin Lindqvist.

– Det här är inte första gången. Det pratas mycket om ett samarbete, men det blir inte mycket av det.

Ett nytt samarbetsavtal håller på att tas fram för klubbarna i fotbollsalliansen, berättar Martin Lindqvist.

– Så vitt jag vet så är de ingen av småklubbarna som tänker skriva under det, säger han.

Tobias Celedon, akademichef på BoIS, uppfattar Wormos kritik som orättvis.

– Jag har svårt att se var vi skulle ha brustit, Wormo kommer inte med någon konkret kritik, säger han.

Att spelarna i Wormos Pojkar 06-lag nu byter klubb under pågående säsong är något som även BoIS velat undvika menar han.

– Vi har en öppen inbjudan till provspel året om, även under pågående säsong. När det kommer in intresseanmälningar så kontaktar vi alltid deras klubb för en diskussion om och på vilket sätt det är aktuellt med provspel. Klubben måste säga ja eller nej, och Wormo hade godkänt provspel för de här killarna. Planen var inte att det skulle bli något klubbyte under pågående säsong.

Men så blev det ju i alla fall?

– Ja, eftersom det var vad killarnas föräldrar ville. Jag ringde själv runt till föräldrarna för att tala om att det fanns en överenskommelse om att inte byta klubb under säsongen, men det är föräldrarnas vilja som väger tyngst. Rent juridiskt kan man inte binda en tredje part i ett avtal som gäller mellan två klubbar. Dessutom är det så att enligt tävlingsreglementet har spelare under 15 år rätt att byta klubb under pågående säsong.

Hur ser du på risken att spelarna som blir kvar i Wormos Pojkar 06-lag nu slutar med fotboll?

– Det är klart att den risken finns, det är därför vi ska ha ett möte med Wormo ikväll (läs: måndag 19 augusti). Vi vill ju att så många som möjligt ska spela fotboll så länge som möjligt i Landskrona.

Det verkar ha brustit i kommunikationen mellan klubbarna?

– Det är klart att vi inte är nöjda med utfallet, det är därför vi har möte med Wormo ikväll. Men Wormo vill inte peka ut var det har brustit, jag tycker att vi har agerat med både hängslen och livrem. Jag är också besviken på Wormo som väljer att kommunicera det så här via media. Vad jag vet så är det ingen i högre position inom Wormo som tagit kontakt med killarnas föräldrar.

Publicerad 19 August 2019 18:00