Vy över Halvmånenstranden under jubileumsutställningen 1913. I bakgrunden syns ”Sjöpaviljongen” som byggdes för utställningen.

Vy över Halvmånenstranden under jubileumsutställningen 1913. I bakgrunden syns ”Sjöpaviljongen” som byggdes för utställningen. Foto: Berndt Johnsson/Malmö museer

Jubileumsutställning satte namnet på konstgjord strand

Namnet Halvmånen har drygt 100 år på nacken

LANDSKRONA.

Stranden har kallats Halvmånen i över 100 år. Och precis som det under sommaren dykt upp ett nytt namn i samband med ett evenemang, så uppstod namnet Halvmånen vid ett annat evenemang.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Stranden fick sitt namn i samband med jubileumsutställningen när Landskrona firade 500 år 1913, berättar Carita Hermansson på Landskrona museum.

– Då skapade man en bågformad festplats här, med utsiktstorn och dansbana. Den syns på en karta över utställningsområdet från det året.

Precis som en stor del av Landskronas övriga kustlinje så utgörs stranden området vid Halvmånen av utfylld mark, berättar Carita Hermansson, alltså en kustlinje skapad av människan. För att förstå varför man valde namnet Halvmånen under utställningen räcker det med att titta på en karta.

– Det har ju med strandens form att göra, att den liknar en halvmåne, säger Carita Hermansson.

Publicerad 21 August 2019 08:30