Kanadensiska författaren Margaret Atwood har blivit högaktuell efter att Hulus version av hennes 80-talsroman The Handmaid´s Tale (En tjänarinnas berättelse) gjort succé. Den 10 september blir det livesänd intervju med henne på Landskrona teater.

Kanadensiska författaren Margaret Atwood har blivit högaktuell efter att Hulus version av hennes 80-talsroman The Handmaid´s Tale (En tjänarinnas berättelse) gjort succé. Den 10 september blir det livesänd intervju med henne på Landskrona teater. Foto: Jean Malek/Nordstedts

Klimatfrågan het på biblioteket i höst

Det blir även livesändning med streaming-aktuell författare

LANDSKRONA.

Klimatfrågan har blivit allt mer närvarande i vår vardag, och nya ord som flygskam och klimatångest har letat sig in i vokabulären. Det är något stadsbiblioteket i Landskrona tar fasta på under hösten, och presenterar en rad programpunkter med klimattema.

Av
Per Eeg-Olofsson

Ett antal föreläsningar, en bokcirkel och en livesändning med en numer mycket känd författare. Det står på höstens program som biblioteket tillsammans med Naturskyddsföreningen Landskrona planerat för hösten.

Programmet börjar nu på tisdag den 3 september, då miljövetaren Alexandra Nicoleris från Lunds universitet pratar om klimatfrågor i fiktionen. Hon ställer frågan om vad händer när klimatförändringarna blir litteratur och hur kan romaner få oss människor att reflektera över klimatförändringar. Under kvällen presenteras även höstens bokcirkel.

En vecka senare, den 10 september, blir det ett avsteg från höstens klimattema. Då blir det livesänt författarsamtal med Margaret Atwood. Om namnet i sig inte är bekant så är kanske streamade serien The Handmaid´s Tale det. Margret Atwood skrev romanen, som är förlagan till dramaserien med samma namn, redan under 80-talet. Nu är Margaret Atwood aktuell med en uppföljare till The Handmaid´s Tale: ”The Testaments”. Om denna, och andra delar av sin karriär pratar hon i ett livesänt samtal från National Theatres scen i London. Välkända skådespelare kommer att läsa ur den nya romanen, och det blir även filmat dokumentärt material från Atwoods karriär. Livesändningen visas på teatern, och biljetter till den kan köpas på tickster.com. Den som riktigt vill fördjupa sig i Atwoods författarskap kan även delta i bibliotekets bokcirkel och läsa hennes roman ”Oryx och Crake”. Den 1 oktober pratar bokcirkeln om boken.

Den 12 september kommer en journalist till biblioteket, nämligen utrikeskorrespondenten Erika Bjerström som kommer att prata under temat ”Klimatkrisen i Sverige, Europa och världen.

Men ökat fokus på klimatfrågor kan, men inte måste, klimatångest uppstå. Om hur man handskas med sådan pratat psykologen och humanekologen Frida Hylander den 8 oktober. Hon pratar även om miljöval i vardagen, och de hinder och möjligheter som finns.

Intresset för att semestra med tåg har ökat när allt fler väljer bort flyget. Under Kulturnatten ger Per J Andersson tips till den som vill tågsemestra.

Intresset för att semestra med tåg har ökat när allt fler väljer bort flyget. Under Kulturnatten ger Per J Andersson tips till den som vill tågsemestra. Foto: Adobe Stock

Att ”flygskam” nu är ett etablerat begrepp gör att svenskarnas intresse tågsemester ökat. Det är något som Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond, är väl medveten om. Under Kulturnatten, den 11 oktober, kommer han till biblioteket för att presentera sin nya bok ”Tågsemester” och ge intresserade tips på (järn)vägen.

Kopplat till klimatfrågan är frågan om vår mat, hur den produceras, om den räcker till alla och varför så mycket mat slängs? Om dessa, och andra matrelaterade utmaningar pratar Lennart Olsson, professor vid Lunds universitets center för hållbarhetsstudier (LUCSUS) Edith Salminen, projektledare för Rädda maten, tisdagen den 29 oktober.

Om maten, hur den produceras, om den räcker till alla och varför vi slänger så mycket, pratar Lennart Olsson och Edith Salminen den 29 oktober.

Om maten, hur den produceras, om den räcker till alla och varför vi slänger så mycket, pratar Lennart Olsson och Edith Salminen den 29 oktober. Foto: Adobe Stock

Helena von Zweigberk är kultur- och nöjesjournalist som kanske känns igen från tv. I två böcker tar hon upp i två böcker tar hon upp frågor om konsumtionssamhället och vårt förhållande till våra ägodelar. I ”Grejen med saker” frågar sig Helena von Zweigbergk ur ett personligt perspektiv vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? I romanen ”Totalskada” brinner ett hem ner. Då ställs romanfigurerna inför frågor: Vem är man utan sina saker och sitt hem? Och vad händer om de plötsligt försvinner? Den 19 november kommer Helena von Zweigberk till stadsbiblioteket.

I pilotprojektet ”Det goda livet” har fem familjer fått prova att lägga om sin livsföring till en mer klimatsmart sådan, men med bibehållen livskvalitet. Till sin hjälp har de haft en psykolog, en kock och en ekonom. Hur gick det då? Det berättat projektledaren Lisa Necksten om den 10 december.

Några av höstens programpunkter

3/9 Alexandra Nikoleris om klimatfiktion och presentation av höstens bokcirkel

10/9 Margret Atwood, livesänd intervju på Landskrona teater

12/9 Erika Bjerström: ”Klimatkrisen i Sverige, Europa och världen”

8/10 Frida Hyöander: ”Psykologin bakom våra klimatbeslut”

11/10 (Kulturnatten) Per J Andersson: ”Semestra med tåg”

29/10 Lennart Olsson och Edith Salminen: ”Jordbruk och matförsörjning i ett förändrat klimat”

19/11 Helena von Zweigbergk: ”Grejen med saker”

10/12 Lisa Necksten: ”Det goda livet”

Publicerad 21 August 2019 16:31