Kenneth Larsson har drivit loppisbutiken Larsson lager i Landskrona sedan 2001. Nu har butiken även ett nostalgimuseum.

Kenneth Larsson har drivit loppisbutiken Larsson lager i Landskrona sedan 2001. Nu har butiken även ett nostalgimuseum. Foto: Per Eeg-Olofsson

BILDEXTRA: Kenneth har skapat en bubbla av nostalgi

Årtionden av samlande bakom nytt minimuseum på Larssons lager

LANDSKRONA. Till Larssons lager i Landskrona är det många som kommer på söndagar för att fynda loppisprylar och kanske äta en räkmacka i 50-tals kaféet. Nu finns det en ny anledning att ta sig dit, ett minimuseum i form av en handelsbod med tusentals prylar från förr.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är inte så stort, kanske 30 kvadratmeter, men prylarna går från golv till tak. I en del av sin loppisbutik Larssons lager har Kenneth Larsson byggt upp ett minimuseum som lär slå an nostalgisträngar hos många, och kan bli en lektion i nutidshistoria för andra. Museet har fått formen av en lanthandel, komplett med två stora diskar, våg, kassaapparat med mera. Också förpackningar, hundratals förpackningar med livsmedel och andra vardagsvaror, som känns igen av den som var med under 40-, 50-, 60- och 70-talen.

– Jag har kallat det för Kenneths nostalgi 1900-1970, berättar Kenneth Larsson som samlat på sig föremålen, inte under 70 år, men väl under flera årtionden.

– Jag är frisk nu, men jag var alvarligt sjuk ett tag. Då tänkte jag på alla grejer i källaren, att andra borde få se dem, berättar han om bakgrunden till det nya minimuseet.

Ett exempel på en svunnen reklamform: pappfigurer. Här med en uppmaning att dricka Pommac.

Ett exempel på en svunnen reklamform: pappfigurer. Här med en uppmaning att dricka Pommac. Foto: Per Eeg-Olofsson

Nu är tanken förverkligad, på söndag invigs ”Kenneths nostalgi 1900-1970” med en första visning. Framöver är det öppet när loppisbutiken har öppet, med 50 kronor i inträde. Men det går även att boka tid med Kenneth för specialvisning.

En del av föremålen har Kenneth Larsson kommit över när saker köpts in till loppisen, oftast hela dödsbon. Men det mesta kommer från Kenneth Larssons eget, passionerade samlande.

– Man är väl lite konstig, säger Kenneth Larsson och skrattar.

Man är väl lite konstig.

Bröderna Cartwright-tidning och Batman walkie talkie, några av de kringprodukter som syns på nostalgiutställningen.

Bröderna Cartwright-tidning och Batman walkie talkie, några av de kringprodukter som syns på nostalgiutställningen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Därför syns inte bara socker, margarin, marmelad, tvättmedel, havregryn, rakblad och annat livets nödtorft i lanthandeln. Där finns även det som var guldkanten för den som växte upp under 40-, 50-, 60- och 70-talen. Leksaker, samlarkort, godisförpackningar och tidningar till exempel.

På en hylla syns superhjälten Batmans bil, ”batmobile”, så som den såg ut i 60-talets tv-version med Adam West. Och det syns fler Batman-saker i museet.

– Jag har älskat Batman, ända sedan jag var grabb. Men då hade vi inga pengar till sånt, berättar Kenneth Larsson som tror att mycket av det han samlat på sig är sådant han ville ha som barn.

Leksaksgitarr med världens första superstjärnor: The Beatles.

Leksaksgitarr med världens första superstjärnor: The Beatles. Foto: Per Eeg-Olofsson

I museet syns även andra populärkulturella fenomen från flydda tider, som filmisar, sällskapsspel med The Beatles och Perry Mason, tidningar som Top Hat och mycket mer.

Många av dessa är idag samlarföremål, som kan betinga höga summor när de säljs på nätet.

– Det är lite tråkigt tycker jag. Förr var det en jakt på saker. Idag kan du klicka hem allt på nätet, om du har gott om pengar, säger Kenneth Larsson.

Och nog har det hänt att han köpt på sig saker som varit lite för dyra.

– Då får man äta knäckebröd, säger Kenneth Larsson och skrattar.

Produkter kring superhjälten Batman ligger Kenneth Larsson särskilt nära hjärtat.

Produkter kring superhjälten Batman ligger Kenneth Larsson särskilt nära hjärtat. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kobratelefoner på rad. Kobratelefonen, eller Ericofon som den egentligen heter, började tillverkas 1956 och har blivit en svensk designklassiker.

Kobratelefoner på rad. Kobratelefonen, eller Ericofon som den egentligen heter, började tillverkas 1956 och har blivit en svensk designklassiker. Foto: Per Eeg-Olofsson

Naturligtvis ska man inte uppträda ”osnyggt”. Skulle det ändå hända kunde man få en åthutning av Skyddskommittén.

Naturligtvis ska man inte uppträda ”osnyggt”. Skulle det ändå hända kunde man få en åthutning av Skyddskommittén. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hundratals förpackningar med livsmedel och andra vardagsvaror trängs på hyllorna i museilanthandeln.

Hundratals förpackningar med livsmedel och andra vardagsvaror trängs på hyllorna i museilanthandeln. Foto: Per Eeg-Olofsson

Idag förknippar vi varumärket O´boy med chokladmjölk. Men det har även gjorts misslyckade försök att sälja dryckespulver i andra smaker under samma namn.

Idag förknippar vi varumärket O´boy med chokladmjölk. Men det har även gjorts misslyckade försök att sälja dryckespulver i andra smaker under samma namn. Foto: Per Eeg-Olofsson

I ett monterskåp står leksaksversionen av en Oldsmobile årsmodell 1959. En riktig sådan har funnits i Kenneth Larssons ägo. ”Det var min första bil”, berättar han.

I ett monterskåp står leksaksversionen av en Oldsmobile årsmodell 1959. En riktig sådan har funnits i Kenneth Larssons ägo. ”Det var min första bil”, berättar han. Foto: Per Eeg-Olofsson

En skyltdocka, även den av modell äldre, får illustrera ett fenomen som förvunnit: godisförsäljare på biografsalongerna.

En skyltdocka, även den av modell äldre, får illustrera ett fenomen som förvunnit: godisförsäljare på biografsalongerna. Foto: Per Eeg-Olofsson

I handelsbodens ”kyldisk” synd bland annat mjölktetrorna som lade grunden för företaget Tetra pak och familjen Rausings förmögenhet. De ersattes av andra modeller, eftersom de var svåra att hälla ur.

I handelsbodens ”kyldisk” synd bland annat mjölktetrorna som lade grunden för företaget Tetra pak och familjen Rausings förmögenhet. De ersattes av andra modeller, eftersom de var svåra att hälla ur. Foto: Per Eeg-Olofsson

Med televisionens intåg i de svenska hemmen under 50-talet följde en hel rad produkter anpassade för nya vanor. Exempelvis tv-kannor, som gjorde det möjligt att dricka kaffe vid tv:n utan att behöva gå ut till köket. En av de första modellerna hette TeVe-Kannan och kom från Termoverken i Jönköping. Tusentals tillverkades och därför finns många kvar, men att hitta en i originalförpackning är inte lätt. ”Det var som att få 13 rätt på tipset” säger Kenneth Larsson.

Med televisionens intåg i de svenska hemmen under 50-talet följde en hel rad produkter anpassade för nya vanor. Exempelvis tv-kannor, som gjorde det möjligt att dricka kaffe vid tv:n utan att behöva gå ut till köket. En av de första modellerna hette TeVe-Kannan och kom från Termoverken i Jönköping. Tusentals tillverkades och därför finns många kvar, men att hitta en i originalförpackning är inte lätt. ”Det var som att få 13 rätt på tipset” säger Kenneth Larsson. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 22 August 2019 18:00