<b>BARNSLIG.</b> Nina Matthis gör sin första soloprestation när hon porträtterar sexåriga Eloise i Tuva Hildebrand Peterssons L´ Intacte. Foto: Mikael Öhrn

BARNSLIG. Nina Matthis gör sin första soloprestation när hon porträtterar sexåriga Eloise i Tuva Hildebrand Peterssons L´ Intacte. Foto: Mikael Öhrn

Närvaron på scen ska beröra

Fysisk dikt och förbannad dans målar utanför ramarna

Av
Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Inget är rätt eller fel och det behöver nödvändigtvis inte föreställa något. Det viktigaste för Tuva Hildebrand Peterson är att det finns en närvaro på scenen och att hennes föreställning L´ Intacte berör.


Nina Matthis går på scen, som sexåriga Eloise, med en livlig och oförutsägbar dans för att plötsligt stanna upp.
- Slink är min stora docka. Hon har inga armar och ben för hon var med om en olycka. Ambulansen kom och hämtade henne… När hon kom tillbaka matade jag henne med jordgubbsblad under min grapefrukt för att hon inte skulle gråta.
Efter en monolog bryter hon åter ut i dans.

Fysiskt skådespel

Fysisk dikt och förbannad dans kallar producenten och regissören Tuva Hildebrand Petersson föreställningen L´ Intacte på Landskrona stadsteater. Tillsammans med scenografen och kostymören Caroline Lindgren Svensson går hon på Lunds dans och musikalgymnasium och föreställningen är deras projektarbete. De vill med fysisk teater och modern dans varvat med Tuva Hildebrand Peterssons dikter gå utanför ramarna.
- Det är inget som är rätt eller fel utan det är konstnären som står på scen som bestämmer, säger Tuva Hildebrand Peterson.
Hon menar att medan det i västerländsk teater är mer stiliserat och att det ska föreställa något, vill hon med L´ Intacte fokusera på närvaron på scen.

<b>KULTURTRIO.</b> Nina Matthis berättar om sin dans medan regissören och producenten Tuva Hildbrand Petersson (i mitten) och scenografen och kostymören Caroline Lindgren Svensson lyssnar. Foto: Mikael Öhrn

KULTURTRIO. Nina Matthis berättar om sin dans medan regissören och producenten Tuva Hildbrand Petersson (i mitten) och scenografen och kostymören Caroline Lindgren Svensson lyssnar. Foto: Mikael Öhrn

Lycklig när hon leker

Föreställningen bygger på Eloise, skriven av Kay Thompson och Hilary Knight som handlar om en sexårig flicka som bor på ett hotell och utan att tänka på att hon är rikare och mer förmögen än de flesta andra människor. För henne är inte förmögenheten lycka, utan hon är som lyckligast i sin fantasivärld.
- Det symboliserar det omedvetna barnet som inte har fått några intryck än, utan hon har själv skapat sina uppfattningar efter hur hon levt fritt på hotellet, säger Tuva Hildebrand Petersson.

Fotnot

L´ Intacte har premiär 19:30 på lördag. På söndag 17:00 ges ännu en föreställning.

Publicerad 24 February 2009 14:03