VINNARE. Anja Engdahl-Molin är glad över de fina priser som företaget fått. Foto: Malin Nävelsö

VINNARE. Anja Engdahl-Molin är glad över de fina priser som företaget fått. Foto: Malin Nävelsö

Bronsmedaljer till Spirit of Hven

"Vi vill bygga ut men får bara avslag från kommunen"

Av
Birgitta Jensen

VEN. Spirit of Hven Backafallsbyn har fått nya medaljer till samlingen. Det är företagets vodka och akvavit som vunnit varsin bronsmedalj i International Wine & Spirit Competition. Den prestigefyllda tävlingen räknas som världens största och mest respekterade.

Hur känns det att få pris?
– Det är jätteroligt, säger Anja Engdahl-Molin, en av ägarna till Spirit of Hven.
– Vi hade skickat vår gin till tävlingen också, men den gick sönder på vägen. När vi skickade en ny kom den aldrig fram; den är bara borta. Det är lite märkligt...

Vunnit guld
Spirit of Hven har redan vunnit pris – en guldmedalj – för sin gin. Det var i maj i tävlingen Monde Selection, världens äldsta sprittävling.
– De tävlande bidragen blindprovas, och det görs mätningar på både kemisk och smak- och doftmässig nivå, säger Anja Engdahl-Molin.
Spirit of Hvens Organic Gin, Organic Oak Matured Aqua Vitae och Organic Pot Distilled Vodka har alla fått lysande omdömen när de tävlat.
– Vi brukar få höra att de är otroliga i smaken och väldigt speciella i sina karaktärer. Att de har oerhört hög kvalitet och att man smakar att de är handgjorda. Folk som brukar dricka gin & tonic säger "förstör inte ginen, drick den bar".
Den milda smaken på spriten beror enligt Anja Engdahl-Molin på att den lagras på ekfat.
– Det rundar av smaken.

Nöjda
Spirit of Hven öppnade sitt destilleri den 7 maj 2008.
– För att vara första året är vi väldigt nöjda. Vi släppte de första produkterna i höstas, precis innan julsnapsen skulle gå ut, säger Anja Engdahl-Molin.
Produkterna finns bara hemma på ett enda systembolag, det i Landskrona. Men andra systembolag kan beställa från Spirit of Hven.
– Vi säljer jättemycket till Danmark, hela vägen från Köpenhamn till Helsingör. Affärer, båtar, restauranger.

Fått avslag
Har ni något nytt på gång?
– Vi har rom och calvados som ligger på ekfat och mognar. De blir klara om ett och ett halvt år. Och 2012 är det dags för vår whisky att komma ut på marknaden, säger Anja Engdahl-Molin.
Företaget har dock problem med utrymmet.
– Vi är trångbodda. Större lager och buteljeringslokaler behövs, men vi har lite bekymmer med kommunen. Vi vill bygga till på vår mark, men än så länge har vi bara fått avslag. Inom ett år måste vi bestämma om vi ska vara kvar här eller flytta till en annan kommun. Det är trist att behöva lägga energi på sådant. Vi är ändå den största enskilda arbetsgivaren på ön, förutom kommunen själv, säger Anja Engdahl-Molin.

DESTILLERAR. Spirit of Hvens whiskypanna går inte av för hackor. Foto: Malin Nävelsö

DESTILLERAR. Spirit of Hvens whiskypanna går inte av för hackor. Foto: Malin Nävelsö

Publicerad 22 July 2009 15:33