Susanne blev chef på ridskolan där hon själv lärde sig att rida

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA/RÖDA TRÅDEN. I augusti har Susanne Johannesson varit ridskolechef på Viarps Kör & Ridklubb i 22 år. Samma ridskola där hon en gång i tiden själv lärde sig att rida.

– Jag var 8 år när jag började på ridskola i Viarp. Det fanns ett stall i Sjögården utanför Häljarp dit jag brukade cykla innan det, men mamma tyckte att jag skulle lära mig att rida på riktigt, säger Susanne Johannesson.
Efter fyra år teknisk linje på gymnasiet gick hon ridlärareutbildningen på Strömsholm. Samtidigt som hon tog sin examen där presenterade sig möjligheten att ta över ridskolan i Viarp.
– Mia Strandqvist som hade ridskolan ville lägga ner. Då tog klubben över och jag fick frågan av dem om jag ville jobba där. Då var jag alldeles nyutexaminerad.
Elevernas glädje sporrar
Hur var det då?
– Det var spännande och det var bara att jobba på. Man gjorde säkert många misstag, men jag hade bra människor runt omkring mig.
I förra veckans Röda tråden undrade Pernilla Anderberg hur du hittar inspiration och engagemang, så att du år efter år lyckas inspirera och vidareutbilda dina elever?
– Överhuvudtaget att hålla på med hästar är roligt. Vidare är det inspirerande när man ser elevernas glädje när det till exempel blir ett bra samspel mellan dem och hästen. Det är även kul att jobba med det ideella, för man möter människor med så många bakgrunder och utbildningar.

Många spontana kramar
Många av hennes elever har även gått vidare och själva blivit ridlärare eller framgångsrika tävlingsryttare.
– Det är också inspirerande när de kommer tillbaka flera år senare och säger ?så roligt vi hade det, så mycket du lärde mig och vilken fin gemenskap vi hade?.
– Många barn brukar också spontant komma fram och krama en. Det är kul att man betyder så mycket för dem, säger Susanne Johannesson och ler.

Foto: Mikael Öhrn

Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 21 May 2010 16:44

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag