UPPRÖRDA. Ali Kassem, Said Hadrous och många av de andra hyresgästerna på Koppargården och Silvergården har reagerat starkt på att Landskronahem nu ska börja ta betalt individuellt för vattnet. Foto: Mikael Öhrn

UPPRÖRDA. Ali Kassem, Said Hadrous och många av de andra hyresgästerna på Koppargården och Silvergården har reagerat starkt på att Landskronahem nu ska börja ta betalt individuellt för vattnet. Foto: Mikael Öhrn

Avgifter på vatten upprör hyresgäster

Hyresgäst: ”Det här är ett kontraktsbrott”

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Borsta tänderna utan rinnande vatten och ta kortare duschar, det var bara några av de råd från Landskronahem som hyresgästerna på Koppargården och Silvergården fick hem i brevlådan. Anledningen: Bostadsföretaget ska börja ta betalt för vatten.

"Äntligen får du som hyresgäst betala din förbrukning av vatten" inleddes Landskronahems utskick till hyresgästerna på Koppargården och Silvergården. Som kompensation sänks hyran, men det räcker inte enligt hyresgästerna.
– Jag vet inte vad jag ska säga. De höjde hyran här när de renoverade badrummen och sen har de höjt den vanliga hyran ovanpå detta. Nu får vi sänkt hyra med 36 kronor per kvadratmeter i år, men så ska vi betala vattnet själva. Det kommer inte att gå ihop, säger Leif Andersson.

Hyresgästerna ovetande
Landskronahem har förhandlat om avgifterna med Hyresgästföreningen, men hyresgästerna menar att bostadsföretaget har gått bakom ryggen på dem.
– Jag tycker att demokratin är satt ur funktion. Landskronahem har förhandlat med Hyresgästföreningen i Helsingborg, men de borde ha pratat med hyresgästerna här först, säger Bjarne Andersen.
– Det står i kontraktet att vatten och värme ingår i hyran. Det här är ett kontraktsbrott, fortsätter han.

Fattiga blir fattigare
Ali Kassem är en annan hyresgäst som blir upprörd.
– Vad är det här? Sverige är ett av de rikaste länderna i världen på vatten och Landskrona är den fattigaste staden i Sverige. Man kan inte bara jämföra de bägge, säger han.
– Detta gör bara att de fattigare blir ännu fattigare, fortsätter Ali Kassem.
Said Hadrous (V), tillika hyresgäst i området, tycker att Landskronahem kör över hyresgästerna.
– Det går inte bara att ändra i kontraktet utan att respektera vad hyresgästerna vill. Vi respekterar hyran, då måste Landskronahem respektera kontraktet också, säger han.

Publicerad 12 January 2011 12:19