SKIVSLÄPP. Finsmakaren Fredrik Pihl är äntligen klar med sin debutplatta ”Silhouettes”. Förebilden Ron Thal, gitarrist i Guns N´ Roses är en av gästartisterna på skivan. Foto: Christian Johansson

SKIVSLÄPP. Finsmakaren Fredrik Pihl är äntligen klar med sin debutplatta ”Silhouettes”. Förebilden Ron Thal, gitarrist i Guns N´ Roses är en av gästartisterna på skivan. Foto: Christian Johansson

Fredrik Pihl släpper platta med Guns N" Roses gitarrist

Finsmakaren har äntligen fullbordat sin instrumentala debutplatta

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Åsynen av Guns N" Roses gitarrist Slash i en livevideo fick Fredrik Pihl att själv plocka upp gitarren. 19 år senare släpper han debutplattan "Silhouettes" med ett gästspel av bland annat Ron Thal - Guns N"Roses nuvarande gitarrist.

I bokhyllan står redan en demoskiva med gamla bandet Indemnity, en samlingsskiva som heter Fr"eaky Guitars – Our Revenge" samt plattan "Sins" med bandet FSX, där han gästspelar på en av låtarna. Efter många om och men fylls samlingen nu äntligen ut med den egna soloplattan "Silhouettes".
– Jag har spelat in tilltänkta skivor tidigare, men när jag har varit klar med sista låten och lyssnat på den första igen har den inte varit bra, så har jag fått börja om från början igen, säger Fredrik Pihl.

Blandat i en smet
Så det är således en fullpoängare i finsmakarens öron när den instrumentala plattan nu är fullbordad.
– Det är mindre fokuserat på bara gitarr den här gången och det är i stället mer som låtar med stämning och lite mörkare musik. Det är progressiv hårdrock i grunden, men jag har hämtat inspirationer från klassisk musik och jazz. Det som gör det annorlunda är att det inte bara är hårdrock eller inte bara jazz, utan allt är blandat i en smet, säger han.

Vänner gästspelar
Skivan som han har spelat in och bekostat helt själv gästas av keyboardisten Lalle Larsson från Agents of Mercy, gitarristen Mattias IA Eklundh från Freak Kitchen samt Ron Thal från dagens sättning av Guns N" Roses.
– De är alla vänner till mig. Den störste är Ron Thall. Vi har känt varandra i tio år, så det var långt innan han gick med dem. Det är en kul grej att han är med eftersom han är en av mina största förebilder, säger Fredrik Pihl.

Namn: Fredrik Pihl Ålder: 30 Bor: Landskrona Gör: Jobbar som gitarrlärare på Sensus i Landskrona och studerar till gymnasielärare i engelska och historia på Lunds Universitet. Första gitarr: En svart Kingston, men spelar i dag uteslutande på gitarrer av sponsorn Vigier Guitars, samma märke som för övrigt Ron Thal spelar på. Aktuell: Släpper debutplattan ?Silhouettes? i veckan. Lyssna: www.fredrikpihl.com Köpa: Skicka ett mejl till Fredrik Pihl. Adressen står på hemsidan.

Publicerad 15 February 2011 03:00