Viarp-ryttare kan bli Sveriges bästa ridskoleelever

”Vi hoppas kunna vinna i Strömsholm”

Av
Martin Bergström

RIDSPORT. Tina Hansen och Annie Lennartsson har tagit sig till final i ridskolemästerskapet i Sverige. Trots nervositet och hästar som de inte bekantat sig med hoppas de göra ny succé.
I distriktsmästerskapet i Lund tog både Tina Hansen och Annie Lennartsson sig vidare till final i ridskolemästerskapet, där de har chansen att bli Sveriges bästa ridskoleelever och göra Viarps kör- och ridklubb till Sveriges bästa.
– Nu kommer det bli mycket tuffare när man möter alla andra som tagit sig vidare från sina distrikt, men det ska bli jätteroligt, säger Tina Hansen.

Ska behärska både ridskolehästen och teorifrågor
Hon tog sig vidare i ponny-klassen medan Annie Lennartsson tävlar med storhäst. Finalen kommer äga rum på Strömsholm till helgen. För att få vara med krävs att man tränar på ridskola en gång i veckan och i tävlingen är det ridskolehästar man använder, inte sin egen. Men det är inte bara hopp och dressyr man ska klara av.
– Det är även hästkunskap. Teori. Och det kan vara väldigt svårt. Du ska kunna allt från hästens olika kroppsdelar till olika fodertyper, så det gäller att verkligen läsa på, säger Annie Lennartsson.

För femte året i rad har Viarps kör- och ridklubb tagit sig till finalen i ridskolemästerskapet, men aldrig någonsin har de lyckats att vinna där, något de nu hoppas kunna ändra på.
– Det visar att vi har en bra bredd med många duktiga elever här i Viarp, säger ridskoleläraren Susanne Johansson.
– Vi hoppas kunna vinna i Strömsholm, det hade varit jätteroligt. Nu har man fått läsa lite extra till teorin och det är nog den som blir svårast. Väl på hästen vet du ungefär vad du ska göra, men det finns så mycket du ska lära dig till teorin, säger Annie Lennartsson.

Känna av hästen på 30 minuter
Men själva momenten där hästarna är involverade är inte helt enkelt heller. Eftersom man inte vet vilken häst man ska rida på förrän drygt 30 minuter innan det är ens tur, gäller det att bli ”kompis” med sin häst snabbt.
– Man får göra det fort. Känna av hästen och hur den agerar och hur den vill starta och bromsa om man säger så, berättar Tina Hansen.
– Det gäller att utnyttja den tiden väl och göra en snabb analys av hästen, säger Annie Lennartsson.

Till helgen avgörs det. Då ska någon från de 18 distrikten som är med och tävlar koras till årets ridskoleelev, något som både Tina Hansen och Annie Lennartsson är sugna på.
– Vi ska göra vårt bästa och vi hoppas att det räcker långt, säger de båda.

Publicerad 16 November 2011 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag