Tina Hansen är Sveriges bästa ridskoleelev

”Det känns helt fantastiskt”

Av
Martin Bergström

RIDSPORT. I sitt sämsta moment slog Tina Hansen till och när hon senare gjorde en felfri runda i hoppningen var saken klar. Tina Hansen är Sveriges bästa ridskoleelev.
När det var dags för final i Sveriges ridskolemästerskap på Strömsholm gjorde Tina Hansen från Viarps kör- och ridklubb sin bästa insats någonsin.
– Detta var väldigt överraskande. När det var distriktsfinal och kval till denna final så var det knappt att jag gick vidare, så jag hade inte räknat med att vinna. Mitt mål var att komma någonstans i mitten, säger en glad Tina Hansen.

Finalen var precis som distriktsfinalen och kvalen uppdelade i tre delar. Dressyr, teori och hoppning. Tina Hansens starka sida, normalt sett, är dressyren, men på Strömsholm i finalen var det annorlunda. Även om hon gjorde bra ifrån sig i dressyren skulle det bli hennes sämsta gren.
– Vi började med dressyr och eftersom man blev lottat till vilken häst man skulle ha hade jag ingen aning om hur den skulle fungera, men jag var nöjd med mitt program även om man säkert kunde göra det lite bättre. Jag blev trea av alla finalister i dressyren, säger hon.
Sen gällde det att ha huvudet på skaft när det var dags för hästkunskap med teoriprov. Olika moment med frågor om bland annat fodersorter och utrustning.
– När vi hade uttagningar på ridklubben hemma, gick det inte alls bra, så jag bestämde mig för att träna ordentligt och det gick väldigt bra. Jag var bäst på hästkunskapen, säger hon.

Dagen efter var det finalrunda med hoppningen som ett avgörande moment. Där fick Tina Hansen en ny häst, men det skulle gå utmärkt även det. En felfri hoppning och när hennes största konkurrent om förstaplatsen rev, så var saken klar.
– Det känns helt fantastiskt att ha vunnit. Ingen från Viarp har vunnit i finalen innan, så det känns jätteroligt, säger hon.
Som grädde på moset blev det också ett stipendium på 10 000 kronor i förstapris. Något som hon nu ska använda för att utveckla sig ännu mer inom ridsporten.
– Jag vet inte exakt vad jag vill använda det till, men det blir nog någon utbildning så att man kan bli ännu bättre, säger hon.

Nu vill hon träna ännu mer på ridskolan hemma i Landskrona för att kunna försvara sin titel som Sveriges bästa ridskoleelev nästa år.
– Ja, det är förhoppningen att kunna vara med även då, säger hon.

Publicerad 06 December 2011 08:45

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag