Ullastina Larsson är aktuell med den separata utställningen ”Fasader” på Landskrona museum. Foto: Mikael Öhrn

Ullastina Larsson är aktuell med den separata utställningen ”Fasader” på Landskrona museum. Foto: Mikael Öhrn

Ullastina Larssons fasader hyllar arkitekturen

Landskronakonstnär aktuell med separat utställning på museet

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Husfasaderna står och sträcker sig mot skyn, linjerna är skarpa och färgerna oftast klara. Tavla på tavla i Ullastina Larssons ateljé och hus hyllar arkitekturen. – Jag ville bli arkitekt när jag var ung, så kanske beror min fascination över fasader på det, säger hon.

Dragen är rejäla - hon målar i stort sett alltid med spatel och sällan med pensel. Inspirationen hämtar hon i städernas silhuetter - detaljer och väggar känns även igen från Landskrona - och när hon väl är färdig har hela kvarter växt fram.
– Jag är alltid ute och går. Tittar du upp ser du så vackra husen är, men det kan också vara ett tak eller en snygg lutning. Ta Gamla Kyrkogränden, mitt ibland alla de gamla husen kommer denna vita pelare. Det är snyggt, säger Ullastina Larsson och tänker efter.
– Jag ville bli arkitekt när jag var ung, så kanske beror min fascination över fasader på det.

En process

Precis som det tar tid att resa ett hus eller färdigställa ett nytt bostadsområde, tar det också tid för Ullastina Larsson innan hon får se sina fasader kompletta.
– Jag målar över lager på lager – det är en process hela tiden. En tavla åker in i rummet, jag tittar på den och sen åker den ut i ateljén igen. Det är inte så att jag målar klart på en gång. Tre små tavlor kan jag ha i gång på en gång, men sen gäller det att stoppa i tid också. Det är en balansgång.
Detsamma gäller färgerna, oftast ljusa med kontrastfulla mörka inslag, även om hon också målar helt mörka tavlor.
– Jag har egentligen ingen klar bild när jag börjar måla, eller kanske, men då har jag aldrig samma färger när jag börjar och slutar. Det är som när jag lagar mat, man vet aldrig vad det blir.

Ullastina Larsson är aktuell med den separata utställningen

Ullastina Larsson är aktuell med den separata utställningen "Fasader" på Landskrona museum. Foto: Mikael Öhrn

Började hos Roy Evertsen

Det kreativa har alltid funnits i henne, men det var när hon började i Roy Evertsens målarskola 1996 som det tog fart ordentligt.
– Det var då som jag förstod att det var det här som jag ville göra. Jag kände mig hemma, säger, säger hon.
På söndag (22/1) 13.00 öppnar Ullastina Larssons separata utställning "Fasader" på Landskrona museum.

Ullastina Larsson.

Ullastina Larsson.

Ullastina Larsson.

Ullastina Larsson.

Namn: Ullastina Larsson Ålder: 65 Bor: Landskrona Aktuell: Den separata utställningen "Fasader" öppnar på Landskrona museum på söndag (22/1) och pågår sedan fram till och med den 4 mars. Det är vernissage på söndag (22/1) mellan klockan 13 och 17, med samtal med Ullastina Larsson 14.00. Läs mer: www.ullastina.se

Publicerad 17 January 2012 08:00