”Jag har starka sympatier för honom men tycker att han är lite trist och gnällig, ibland i alla fall”, säger Jonas Bergh om sin romankaraktär Jonte Sten. Foto: Thomas H Johnsson

”Jag har starka sympatier för honom men tycker att han är lite trist och gnällig, ibland i alla fall”, säger Jonas Bergh om sin romankaraktär Jonte Sten. Foto: Thomas H Johnsson

”Det finns vissa beröringspunkter”

Jonas Bergh om karaktären Jonte:

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA/MALMÖ. Jonte Sten är tillbaka i en tredje bok. Men Landskronabördige författaren Jonas Bergh nöjer sig inte där...
Samtidigt som "Sju månader", släpptes även Berghs debutdeckare "Mord". Eller deckare och deckare.
– Jag kan väl säga så att det är en deckare där inte själva brottet nödvändigtvis är det viktigaste. Den är lika mycket en deckare som en miljöskildring. Man kan väl säga så att det inte är någon nagelbitare, men en trivseldeckare, säger Jonas Bergh.
En trivseldeckare?
– Det var någon som sa att det finns en genre inom deckare som heter cozy crimes, men den heter ju "Mord" och den består av tre delar så det är åtminstone tre mord, fortsätter Bergh.
Bergh finns att känna igen i stilen och språket även i "Mord", men tvärtemot vad man skulle kunna tro är det inte så hemskt och mörkt.
– Det finns någon form av grundton – en rå men hjärtlig jargong. Vad som skiljer, konstigt nog när det är en deckare om mord, är att den kanske inte går på det mänskliga djupet på något sätt. Jag brukar syssla med underhållande allvar, den här är mer underhållande. Men det är ingen skämtbok, utan jag har satsat på att skriva lite ljusare och mindre tungt.

Ren lathet

Som Bergs andra böcker utspelar sig även "Mord" i Landskrona och Malmö. Dels beror det på "ren lathet", som han säger, men dels beror det också på grund av kunskapen om staden han är född och uppvuxen i.
– När man lär känna en stad tycker man att vissa får höras mer än andra. Jag försöker skildra de som inte oftast kommer till tals. Då vill jag göra det om trakter jag känner till. Även om jag hittar på, är det bra med verklighetsbakgrund, säger han.
Jonte Sten har tidigare figurerat i "Och fortsätta vidare bort" och i "Ett hål i huvudet där ljuset tar sig in". En karaktär som uppbär en del likheter med författaren själv.
– Om man tar det bokstavligt att det är sanna historier som hänt mig så kanske det ligger på 50 procent, säger Bergh.
Men traditionellt är det i andra roller som författaren återkommer.
– Ibland kanske det är en kvinna som säger saker som jag tycker. När jag skrev om Sonny och Karola handlar det framför allt om en tjej som heter Karola, som jag kände mig rätt besläktad med, mer än manliga karaktärer som kanske hade varit lättare att tro, säger han.
Med "Sju månader" går Jonte Sten mot sitt romanslut.
– Jag har samlat på mig en massa grejer som direkt eller indirekt handlade om honom. Om det är en avslutning vet jag inte, men han känns ganska uttömd.

En ventil

Hur viktig är Jonte för dig och läsarna?
– För mig är det en form av ja, Jonte Sten är inte jag men namnet är rätt likt och det finns vissa beröringspunkter. Han är en ventil för mig. Han tycker inte som jag, gör inte som jag, men det finns vissa likheter. Det kan vara skönt att skriva av sig.
– Läsarna vet jag inte haha. Jo men det är några som tycker "ska han dra upp honom igen", medan andra är intresserade av att veta hur det har gått för honom.
Hur ser du på Jonte Sten som person?
– Jag har starka sympatier för honom men tycker att han är lite trist och gnällig, ibland i alla fall. Han gör vad han kan, och till viss del är det en tråkig version av mig.
Vad finns att lära av honom?
– Han är en människa som om man ser honom på stan eller hamnar bredvid honom på en fest eller en buss, får man en bild av honom beroende på i vilket tillstånd han befinner sig i, om han är glad eller ledsen.
– Men man kanske inte ska vara så snabb att döma för då kanske man förstår att det finns orsaker till att han gör som han gör. Det är det jag försöker skildra djupare och nyanserat, så att man lättare ska förstå när man möter någon som honom i verkligheten, avslutar Jonas Bergh.

Personligt: Namn: Jonas Bergh Ålder: 43 Bor: Limhamn i Malmö Familj: Två döttrar Aktuell: Har nyligen gett ut tredje delen om Jonte Sten – ”Sju månader” och deckardebuten ”Mord”.

Publicerad 28 August 2012 06:00