Sista delen i Landskrona-trillogi nu ute i bokhandeln

LITTERÄRT. I dagarna släppte Landskronabördige författaren Jonas Bergh sin nya bok ”På väg till Charlotta Anderson”. Det blir sista delen i en romantrilogi kring karaktärer med anknytning till den egna uppväxtstaden. Men än känner författaren att det finns mer att berätta om staden.
– Jag har börjat skriva på nästa bok, och den är helt fri från Landskrona, säger han.
– Men jag tror inte att jag för all framtid är klar med att skriva om Landskrona. Stan har verkligen satt sig på mig.
I romantrilogin ingår också ”Och fortsätta vidare bort” (2004), ”En sång för Sonny och Karola” (2005) och nu alltså ”På väg till Charlotta Anderson”. I samarbete med fotografen Thomas H Johansson har han också gett ut ”En blues från Landskrona” (2007) och ”Mer blues från Landskrona” (2009).
Romanerna i trilogin är fristånde från varandra men kretsar ändå kring samma universum.
– Grunden är att det handlar om människor från Landskrona, som bott och verkat i stan. Vissa personer går igen i böckerna och har huvudrollen i en men inte de andra. Det som är gemensamt för dem är att de tillhör samma generation som jag själv gör, de som är födda på slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Och att det till viss del är människor som lever i marginalen.
Du är själv uppvuxen i Landskrona och har bott här periodvis som vuxen. Är böckerna en uppgörelse med uppväxtstaden?
– Nej, det vill jag inte säga, jag har inget behov av att göra upp. Det är ett kärleksförhållande, och precis som andra kärleksförhållanden så knakar det i fogarna i bland. Huvudpersonen i den första boken har drag av mig. Men personerna i de andra är helt påhittade, även om de är inspirerade av verkligheten. Vad jag försökt göra är att ge en fördjupad bild av människor som formas av var de bor och var de vuxit upp. En annan bild än en ytlig mediebild. Och nu råkar det bli Landskrona. Huvudpersonerna i den nya boken är rastlösa karaktärer som flackar omkring, men som har någon slags utgångspunkt på Ven. Så är det ju i samhället idag, att vi förväntas var mer och mer rörliga och rotlösa.

Publicerad 23 September 2013 13:21