När José Pereelanga släpper sin första soloskiva, så sker det på ett skivbolag i Svalöv.

När José Pereelanga släpper sin första soloskiva, så sker det på ett skivbolag i Svalöv.

”Det blir skönt, skönt, skönt”

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Malmöbon och musikern José Pereelanga har turnerat över hela Afrika och stått på stora scener i Paris och London. När han nu släpper sitt första album som soloartist, så sker det på ett skivbolag i Svalöv, Drum Voice Records.

Titeln på skivan, ”Varma kitoko” är en blandning mellan det svenska ordet ”varm” och ordet ”kitoko”, som betyder ”bra” på José Pereelangas modersmål, lingala.
– Genom låtarna pratar jag mycket om kärlek och om ett bra beteende i livet, säger han.

Växte upp i Kinshasa

José Pereelanga växte upp i Kinshasa, ”hela Afrikas musikaliska huvudstad”. José Pereelanga har tidigare turnerat Afrika runt med bandet Madilu System. Han har också jobbat med Papa Wemba, en av de mest populära musikerna i Afrika och musikgruppen Zaiko Langa Langa.
Musiken har länge varit del av hans liv.
– Jag har varit musiker ända sedan jag var i mammas mage, säger José Pereelanga.
– När jag föddes hade jag redan musiken i blodet.
När han nu släpper sin första skiva i eget namn, så sker det på ett skivbolag i Svalövs kommun, Drum Voice Records, som funnits i cirka ett och ett halvt år.
”Varma kitoko” blir det tredje släppet för skivbolaget.
Slagverkaren och Fridhemsläraren Anders Vestergård driver det tillsammans med Emma Denward.
– Det är ett sätt att komma ut med olika konstnärliga visioner och musik som man vill göra, säger Anders Vestergård, som också är musiker i José Pereelangas band.
Anders Vestergård kom med i bandet av en händelse, tack vare en annan Svalövsbaserad gitarrist som spelar på skivan, Buster Blaesild.
Anders Vestergård har tidigare sysslat en del med latinamerikansk musik, främst kubansk och brasiliansk, men aldrig jobbat med afrikansk musik förrän nu.
– Det var av ren musikalisk nyfikenhet, säger Anders Vestergård.

Release på Inkonst

Den officiella releasen av José Pereelangas skiva ”Varma kitoko” sker vid en konsert på Inkonst i Malmö den 26 mars.
– Det blir kitoko. Det blir skönt, skönt, skönt, säger José Pereelanga som gärna skulle vilja komma tillbaka och spela även i Svalöv.
– Det skulle vara kul.

Publicerad 09 February 2015 08:00