Trapphuset i Rådhuset kommer att bli en bekant miljö för Karl Philip Nilsson (FP) som med sina 19 år med god marginal är kommunfullmäktiges yngste ledamot, efter Erik Raita (M) som är 25 år. Foto: Per Eeg-Olofsson

Trapphuset i Rådhuset kommer att bli en bekant miljö för Karl Philip Nilsson (FP) som med sina 19 år med god marginal är kommunfullmäktiges yngste ledamot, efter Erik Raita (M) som är 25 år. Foto: Per Eeg-Olofsson

”Jag måste tänka 40 år framåt”

Nybliven 19-årig fullmäktigeledamot tror att han kan ge nya perspektiv

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Han har varit där förr, men i måndags var första gången som Karl Philip Nilsson (FP), 19 år, satt i Landskronas ädelträtyngda fullmäktigesal som ordinarie fullmäktigeledamot. Och trots sina ungdom så räds han inte en debatt med kommunpolitikens tyngsta elefanter.

– Nej, det finns många duktiga retoriker i fullmäktige, men jag har rätt mycket debattvana från LUF (Liberala ungdomsförbundet red. anm.), säger han.
– I valrörelsen debatterade jag bland annat med KDU:s ordförande Sara Skyttedal och även med riksdagsledamöter. Samtidigt är jag en sådan som vill ha något vettigt att säga när jag går upp, annars tycker jag man kan låta bli.

Ingen överraskning

Inför förra årets val så drev Karl Philip en personvalskampanj för en plats i fullmäktige. Den gav runt 150 personkryss – men räckte inte hela vägen fram till en ordinarie fullmäktigeplats, utan det blev en plats som ersättare. Men någon besvikelse var det inte tal om menar Karl Philip Nilsson.
– Nej, 150 kryss är bättre än de flesta av ledamöterna. Då blev jag nog mer besviken över att Alliansen förlorade regeringsmakten.
Att han nu går in som ordinarie beror på att partikamraten Peter Thunholm avsagt sig uppdraget efter att ha sagt ja till att sitta med i kommunrevisonen.
– Det kom lite som en tidig julklapp, det var ju det som jag kämpat för i valrörelsen. Men överraskad blev jag inte, jag visste redan att Peter Tunholm var tillfrågad om att sitta i revisionen.

Locka till gymnasiet

När Karl Philip Nilsson pratar kommunpolitik så blir det snabbt tydligt att en fråga ligger särskilt nära hjärtat.
– De frågor som ligger mig närmast hjärtat är miljöfrågorna och utbildning, säger han.
– Jag har ju själv gått i gymnasiet nyligen och sett att det gjorts stora framsteg där, men att det fortfarande finns mycket att göra. Vi måste ha gymnasieutbildningar med spetskompetens som får Landskronaelever att välja en gymnasieutbildning här. Jag har själv sett, bland folk jag känner, att man inte tycker att gymnasieskolorna är tillräckligt bra, och jag vet varför man valt att inte gå på Allvar Gullstrand eller Selma Lagerlöf gymnasiet utan valt en skola på annan ort. Det finns många engagerade elever och lärare och jag vill påverka kommunen att bli mer öppen för lärares och elevers förslag.

Räkna med höjning

Även när det gäller miljöfrågorna så tror Karl Philip Nilsson att han kan bidra med ett annat perspektiv.
– På grund av min ålder så får jag ha ett mer långsiktigt perspektiv än vad många äldre politiker behöver ha. Jag måste tänka minst 40 år framåt, när det gäller beslutens konsekvenser.
– En viktig miljöfråga är till exempel detta att Landskrona är en kuststad och att man räknar med en höjning av havsnivån i framtiden. Det är något som vi måste börja jobba med redan nu.

”Levande idédebatt”

På senare tid har det stormat rejält inom Folkpartiet, bland annat kring partiledaren Jan Björklunds nygamla utspel kring språkkrav för medborgarskap.
– Det går emot LUF:s linje, konstaterar Karl Philip Nilsson.
– Jag har också svårt att förstå Allan Widmans (folkpartistisk riksdagsledamot, red. anm.) tal om volymer i flyktingmottagandet. Hur kan man tala om volymer när det gäller människor? Det stämmer inte med min människosyn. Vi måste ställa krav på andra EU-länder, men bara för att andra inte är lika bra som vi så betyder det inte att vi ska bli sämre.
– Samtidigt har vi fått ett dåligt betyg av väljarna för vår politik, och vi måste ha en levande idédebatt inom partiet. Nu får riksmötet ta ställning till förslaget, förhoppningsvis går ungdomsförbundets linje segrande ur det.

Annat engagemang

Precis som andra ideella organisationer så krymper de politiska ungdomsförbunden och mycket tyder på att ungas politiska engagemang hittar andra former.
– Det politiska landskapet är så brett idag så det är svårt att ta in allting. Självklart vill jag att LUF och Folkpartiet ska bli så stora som möjligt, men det viktigaste är att man som medborgare är engagerad. Vi i ungdomsförbunden är också föregångare när det gäller att använda sociala media, som jag tror är viktigt.

Personligt

Namn: ?Karl Philip Nilsson
Ålder: ?19 år.
Aktuell: ?Blev nyligen yngste ledamoten i kommunfullmäktige. Är även nyvald ordförande i Liberala ungdomsförbundets Skånedistrikt.
Bor: ?Västervång.
Gör: ?Pluggar nationalekonomi i Lund.
På fritiden: ?intresserad av sport i allmänhet, främst fotboll. Ett favoritlag är Bradford City som spelar i division 3 i engelska ligan.

Publicerad 11 February 2015 09:00