Helg i hemmavatten. När Elitserien för E-jollar avslutas den 21-22 maj har inte Borstahusborna Maja Tenning och Hanna Lundius långt till tävlingsstart. BoSS-trion kompletteras av Alice Lindberg.	foto: PER OHLSSON

Helg i hemmavatten. När Elitserien för E-jollar avslutas den 21-22 maj har inte Borstahusborna Maja Tenning och Hanna Lundius långt till tävlingsstart. BoSS-trion kompletteras av Alice Lindberg. foto: PER OHLSSON

Medvind för Borstahusens tjejer

Elitserieavslutning i hemmavatten för unga jolleseglare

Av
PER OHLSSON

BORSTAHUSEN. Tre tonårstjejer bytte från optimist- till e-jollar och kan snart summera första säsongen i en betydligt tuffare klass. Utan optimister, men inte utan optimism.
Hanna Lundius, Maja Tenning och Alice Lindberg laddar för sista seglingen av fem i Elitserien för E-jollar 2015-16 – arrangerad av hemmaföreningen Borstahusens Segelsällskap kommande helg.
Vi träffar grannarna och bästisarna Lundius och Tenning utanför klubbstugan i hamnen. De spänner fast jollarna på föräldrarnas biltak. För nu ska tjejerna ut och åka igen, och det blir som så ofta en familjeutflykt.
– Vi ska till Nyborg i Danmark och segla, för att skaffa mer rutin Det är tävlingar nästan varje helg såhär års, säger Hanna.
– Det har gått bra första året i större båt, även om jag blivit diskad för tjuvstart några gånger. Men så är det när man är på hugget. Det är tyngre, går fortare och alla i E-jolleklassen är mognare.
Hon började i seglarskola som sexåring och sedan dess har det varit vattensport för hela slanten.
– Jag har tävlingssimmat också. Som mest simtränade jag fem dagar i veckan men nu blir det bara två pass.
– Ingen av mina föräldrar var seglare men vi bor ju ute i Borstahusen, så det var inte så långt till hamnen och båtarna.
Kompisen Maja Tenning var några år äldre när hon började. Nu ställer de ofta upp i samma tävlingar och de har höga mål.
– Det hade ju varit roligt att segla VM så småningom, säger Maja.
– Jag själv höll på med dans förut men nu blir det inte så mycket mer än skolan och seglingen. Vi brukar ha gemensamma träningar med andra klubbar, som på torsdagarna då vi åker till Bjärred.
Anders Lundius, pappa till Hanna, berättar att det är lite problem på ledarsidan.
– Tyvärr är det svårt att engagera föräldrar. Vi kör en seglarskola i sommar, men i lite mindre skala än vanligt, säger han.
Uwe Puls, sällskapets ordförande, konstaterar:
– Vi har ett tiotal duktiga seglare men lite klent med återväxten.
– Det största vi arrangerat hittills är Laser-EM med 260 båtar. I sommar håller vi i SM i Malges 24 – det är trailerbara sportbåtar på runt 700 kilo och med en besättning på fyra, fem personer.
Men först finalen i Elitserien för E-jollar den 21-22 maj. Stort och smått för Borstahusen.


Publicerad 10 May 2016 08:00