En god jul och ett vitt nytt år

Länken till ett nyktert liv

Av
Per Ohlsson

LANDSKRONA. Det fanns en annan tid. När det ångade starkt av glögg och snaps ur tomtemasken och pappa tog några stabiliserande men avslöjande snedsteg. Det är annorlunda nu. På andra sidan dimmorna är julen åter barnens och familjens högtid.
Vi sitter i Kamratföreningen Länkens lokal på Säbygatan. Här är det nykter gemenskap utan droger och alkohol som gäller.
Per Laurenius, Roger Blomberg och Leif Svensson har klivit ut ur dimmorna och valt livet.
– Jag hade inget val. Min dotter ville inte komma hem med barnbarnen längre, säger Leif Svensson från Norraby.
Alltså gjorde han slag i saken för drygt sex år sedan.
– Jag har varit helt vit sedan dess och vågar liksom inte chansa på att smaka en droppe. Varför skulle jag göra det?

Roger Blomberg, som kom med i föreningen 1999 och har varit ordförande nästan från start, berättar att det där är ett rätt ovanligt beteende.
– Många får något återfall, men Leif är så envis att har han bestämt sig för något så blir det så.
Själv har ordföranden ”tagit semester” från Länken några gånger. Korkat upp, men korkat på igen.
– Nu har jag varit helt ren i 15 år och det kan jag tacka min familj för. Svärfar var medlem och var på mig rätt länge innan jag gick med. Det är ju inte ovanligt att man har en historia av missbruk i släkten och både far och morfar var också alkoholister. Jag satt hemma och drack när jag var ensam, var inte ute och rumlade och skötte hela tiden jobbet och höll mig alltid nykter som ungdomsledare i BK Fram. Men visst hände det att man gick över gränsen på fester och vaknade med dåligt samvete.

För Per Laurenius fick supandet mer synliga följder.
– Jag drack dagligen, och smög även på jobbet. Det var förstås ohållbart och slutade med att jag fick gå därifrån, men nu har jag i stort sett varit alkoholfri sedan 1998, säger han.
De berättar om hur de smusslade, gömde flaskor och trodde de kunde lura omgivningen. Vittnar om återställarens bedrägliga vederkvickelse. Men också om ett nytt liv med nattvandringar, gemensamma fester (Länkens vita julpartaj är planerat till trettonhelgen), bingokvällar, bangolf samt hembesök och aktivt kamratstöd.
– Hit är alla välkomna. Man super sig in i Länken men man kan inte supa sig ut, och det är aldrig för sent att sluta, säger Roger Blomberg.

De sitter som tre vise män i en soffa på Säbygatan när julen står för dörren.
– Jag blir orolig när jag ser blandmissbruket i dag, säger Leif Svensson.
– Jag har fått min ranson och behöver inte mer, säger Roger Blomberg.
– Jag tar min Ramlösa med stolthet, säger Per Laurenius.
Ärrade av livet men återuppståndna och med ändrade vanor ser de nyktert på framtiden.

Tre vise män i en soffa på Säbygatan när julen står för dörren. Leif Svensson, Roger Blomberg och Per Laurenius. ”Vi har haft några kvinnor som sökt sig hit genom åren, men annars är de mest stödmedlemmar”, berättar de.

Tre vise män i en soffa på Säbygatan när julen står för dörren. Leif Svensson, Roger Blomberg och Per Laurenius. ”Vi har haft några kvinnor som sökt sig hit genom åren, men annars är de mest stödmedlemmar”, berättar de.

Publicerad 20 December 2016 10:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.